A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

A krónikus időhiány és a nyelvtanulás

2012.08.28. 08:36 - lingwing

Címkék: tippek időhiány minden nyelv

Számomra nem annyira a január, mint inkább a szeptember jelenti az év elejét: mindenki visszatér a nyaralásból, kezdődik a suli és a színházi évad. Míg nyáron halasztgattuk a fogorvost és az ablakpucolást, szeptembertől már semmilyen mentségünk nincs. Ugyanígy van a nyelvtanulással.

Sokan ilyenkor csak sóhajtozunk: most semmire sincs időm, majd ha elköltöztem / ha túl vagyok az államvizsgán / majd egyszer, ha nagyobbak lesznek a gyerekek / ha megtanult a kutyám késsel-villával enni. És persze csak telnek, telnek az évek, és semmi sem történik, hiszen mindig van elég problémánk vagy ürügyünk arra, hogy valamit ne csináljunk. Olyan ez, mint a fogyókúra - addig halasztjuk az elkezdését, amíg már túl késő, vagy sokkal nehezebb helyzetbe kerülünk. Pedig a nyelvtanulás abból a szempontból is hasonlít a fogyókúrára, hogy nem lehet ideiglenesen csinálni, hanem csak életvitelszerűen. Ha valaki 3 hónap alatt lefogy 10 kilót, de aztán ugyanúgy él tovább, mint előtte, újra felszedi a felesleget. Ugyanígy, ha 3 hónapig mégoly intenzíven tanultunk is egy idegen nyelven, ha később semmennyire sem foglalkozunk vele, elfelejtjük a tanultakat. (Igaz, a hasonlat annyiban sántít, hogy azért a régen megtanult dolgokat könnyebb felidézni, míg másodjára lefogyni nem feltétlenül könnyebb.)busy busy busy.jpg

A leghatékonyabb módszer az, ha továbbra is sportolunk és odafigyelünk arra, hogy mit eszünk - és ha továbbra is, legalább egy ici-picit kapcsolatban maradunk az adott nyelvvel. És ehhez hosszú távon nem is kell annyi idő, hiszen egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy második természetünkké vált az egészséges életmód vagy az idegen nyelv használata. Vagyis már fel sem fog tűnni, hogy időt szánunk rá, mert az lesz a természetes, hogy nem csak magyarul olvasunk híreket, nézegetjük a wikipédiát, stb.

Gondoljuk át: tényleg lehetetlen lenne, hogy időt szakítsunk a nyelvtanulásra? Ha nem, akkor viszont vágjunk bele!

Néhány tipp azoknak, akik úgy érzik, krónikus időhiány miatt nem tudnak megtanulni egy idegen nyelven.

  • ha úgy érzed, annyira kiszámíthatatlan az életed, hogy lehetetlen lenne számodra egy csoporttal haladni, inkább menj magántanárhoz. Igaz, hogy sokkal drágább, de valószínűleg jobban megéri, hogy a tanár alkalmazkodni tud hozzád és így jobban tudsz fejlődni. Szánj minél több időt a neked megfelelő tanár megtalálására, válogass bátran (ez mondjuk főleg a nagyobb idegen nyelveken lehetséges), kérj ingyenes próbaórát, stb.    
  • ne ess az újrakezdés csapdájába!
  • próbáld meg munkaidő előtt lebonyolítani a nyelvórát. Kérdezd meg a munkahelyeden, hogy tarthatjátok-e ott az órát, és keress olyan nyelvtanárt, aki hajlandó odamenni.
  • ha nyelvtanulás szempontjából földrajzilag kedvezőtlen helyen laksz, vagy ha nehezen tudsz elmenni otthonról, vegyél online nyelvórákat (erről később még írni fogunk).
  • kérj hanganyagot a tanárodtól és hallgasd munkába menet, bevásárlás vagy vasalás közben - az se baj, ha olykor elkalandozol és nem figyelsz.
  • kérd meg a tanárod, hogy - különösen, ha csak hetente egyszer van órád - mindig adjon leckét, de keveset. A lecke alapuljon azon, amit az adott órán tanultatok (bár ezt egy jó tanárnak nem kell mondani). A leckét mindig próbáld meg megcsinálni, már 10 perc tanulás is sokat számít!
  • Keress magadnak valami minden nap csinálható, de rövid, az adott idegen nyelvvel kapcsolatos elfoglaltságot. Csinálj meg minden délelőtt, kávézás közben egy Goethe-tesztet. Ebédszünetről visszaérve kukkants rá az Economist Daily Chartjára. Politikai érdeklődésűek csináljanak egy országot és uralkodjanak a NationStates nevű játékkal - azaz oldjanak meg majd minden nap egy apró, bel- vagy külpolitikával kapcsolatos problémát. A hollandul tanulók állítsák be kezdő oldalnak Loesjét, akinek minden napra van valami aktuális, kedves bölcsessége.
  • ha már játszol a szűmítógépen, játssz olyasmit, ami nyelvtanuláshoz is hasznos. (Ehhez itt a blogon is rengeteg tippet találsz)
  • ha filmet nézel dvd-n, nézd felirattal, és moziban is válassz olyan filmet, amit nem szinkronizáltak
  • ha mindig megy a tévé, amikor otthon vagy, miért ne mehetne egy idegen nyelvű adó?
  • rakd ki a vécébe a szótárfüzeted, vagy listát azokról a szavakról, amiket szeretnél megtanulni
  • használj szókártyákat (ezeket meg is veheted, vagy magad is készítheted, ha ezt az utóbbi módszert választod, közben is tanulsz), tanulmányozd őket a buszra várva
  • használj audio chatboardot (melynek segítségével a beszédet gyakorolhatod egyedül és annyi időráfordítással, amennyit akarsz).
  • csatlakozz valamilyen formában (rakd be blogolvasóba, vedd meg a magazint, lájkold a Facebookon) az 5 perc angolhoz, ami pontosan arról szól, ami a nevében van: egyenként 5 perces feladatokkal, olvasnivalókkal haladni.
  • szólítsd le tanácstalannak tűnő külföldieket az utcán: nyelvet is gyakorolhatsz és jót is teszel.
  • sok Youtube-videót felirattal is lehet nézni (kattints a videó alján levő buborékra)
  • keress olyan barátot, kollégát, aki - főleg magyar anyanyelvű létére - nem találja cikinek, ha idegen nyelven levelezik veled. Azt a heti egy squash-t vagy sörözés vagy pókert meg lehet beszélni akár angolul is!
  • olvass angolul - újságot, meséket, egyszerűsített olvasmányokat, képregényeket - mindenki találhat valami érdekeset a saját szintjének megfelelően!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr254733290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása