A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Audio chatboardok - beszéd gyakorlása egyedül?

2011.09.02. 09:14 - lingwing

Címkék: chat angol beszéd kezdő haladó kiejtés business english középhaladó hallásértés

A Lingwingen sok bejegyzés szólt arról, hogy hogyan lehet tanári segítség nélkül, önállóan nyelveket gyakorolni. Rengeteg online, szókincsfejlesztő, olvasértéses vagy hallásértéses feladatot ajánlottunk. Egy dolgot azonban majdnem lehetetlen önállóan, külső segítség nélkül fejleszteni: a beszédet. Majdnem, azaz van megoldás, még ha nem is tökéletes és nem is olyan kényelmes, mint a varázsütésre, ingyenesen, bármelyik szabad percünkben előtermő, felkészült álomtanár!

Az egyik módszer természetesen az, hogy keresünk valakit bárhol a világon, aki hasonló szintű és érdeklődésű mint mi magunk és akivel rendszeresen Skype-olunk.

A másik módszer az ún. audio chatboard. Ehhez nincs szükségünk másra, mint egy számítógépre, természetesen internetre, mikrofonra és egy megfelelő weboldalra, melynek segítségével a nyelvtanuló - saját szövegével, üzenetével, mondanivalójával - felvételeket rögzíthet és közzétehet. Ezt követően más felhasználók meghallgathatják a nyelvtanuló üzenetét és válaszolhatnak. Ezek az audio chatboardok tehát tulajdonképpen úgy működnek, mint a chatszobák: lehetnek tematikusak, bárki számára nyitottak vagy csak meghívottak számára elérhetőek, csak éppen nem begépeljük, hanem a mikrofon segítségével bemondjuk a szöveget. Ja, és természetesen nem feltétlenül szükséges, hogy mindkét fél egyszerre legyen online: elvben az is elképzelhető, hogy 2012. január 3-án, ha épp van 5 percünk, megkérdezünk valakit, hogy mi a neve, az illető pedig egy hét múlva válaszol és kérdez vissza. Márciusban valószínűleg már tudni fogjuk a foglalkozását és 2026-ban megkérhetjük beszéldpartnerünk kezét.

Most pedig jöjjenek az online beszédgyakorlásra jó, az audio chatboardok elvét alkalmazó weboldalak! Egy részüknél regisztrálni is kell, és a használatukhoz annyira mindenképp kell angolul tudni, hogy legalább tájékozódni tudjunk az oldalon. Szinte szó szerint a fenti módszert alkalmazza a Grapevinetalk. A Voxopop is kifejezetten nyelvtanulóknak készült, így igazi, "nyelvtanulós" talkgroupokhoz lehet csatlakozni, ahol akár business Englisht vagy a TOEFL nyelvvizsga szóbeli részét is gyakorolhatjuk.

A Livemocha beszédet gyakorló oldala egy kicsit másként működik: megadott témákban - a bemutatkozástól a bevásárlásig -, instrukciók és példamondatok alapján kell felvételeket készítenünk, melyeket később anyanyelvű beszélők értékelnek. A Livemochához hasonló az EnglishCentral, csak itt egy videót kell megnéznünk, majd megismételnünk azt, amit elhangzik (a szöveget el is lehet olvasni), és később az így készült felvételt fogja valaki értékelni a felhasználók közül. 

Jó dumcsizást!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr292870067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása