A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Segítség, lengyelül szeretnék tanulni! Avagy mit tehetünk, ha egy kis nyelvet szeretnénk elsajátítani

2012.03.27. 08:02 - lingwing

Címkék: tippek kis nyelvek

Ki tudja, miért, de előfordulhat, hogy egy napon felébredsz, és arra gondolsz: hmmm... érdemes lenne perzsául/hollandul/ukránul/izlandiul/arabul/szuahéliül tanulni, mert

Igen ám, de míg angoltanfolyam akad minden borokban, a kis nyelveken tanító tanárokat sokkal nehezebb előugrasztani... Mai bejegyzésünkben a lengyel példáján keresztül tippeket adunk, hogy általában kihez/mihez fordulj, ha nem világnyelvek tanulásába vágnád a fejszéd. A továbbiakban pedig remélhetőleg külön-külön posztot fogunk tudni szentelni a kis nyelvekkel kapcsolatos hasznos linkeknek. (Küldjetek!)

Érdemes például utánanézni, hogy az adott nyelvnek van-e kulturális intézete Magyarországon. Itt ugyanis gyakran tartanak nyelvtanfolyamot, vagy esetleg tanácsot adhatnak, hogy hol találsz tanfolyamot vagy nyelvtanárt. A lengyel abszolút bingó, de Budapesten van észt, bolgár, cseh, finn, örmény, román, szlovák intézet is. Ha nincs kulturális intézet, keresd meg az adott ország követségének, konzulátusának honlapját: általában sok információt találsz itt is, és akár fel is lehet hívni őket, hátha tudnak segíteni. Érdemes utánanézni, hogy tanítják-e az adott nyelvet magyarországi egyetemen - a tanszékkel felvéve a kapcsolatot szintén kaphatunk hasznos tippeket, nyelvtanárok telefonszámát. 

A lap.hu-s linkgyűjtemények is nagyon hasznosak ilyenkor. Lengyel verzióján is rengeteg nyelvtanulással kapcsolatos oldalt ajánlanak.

Egyébként egyre több nyelviskola foglalkozik kis nyelvek oktatásával, én az Effy-t és a Sotert ismerem, mindkettőben van lengyel. Az előbbibe egyszer jelentkeztem is nyelvtanulóként, és akkor úgy tűnt, hogy ők lényegében tanár-diák adatbázisként funkcionálnak: megpróbáltak összehozni egy csoportot a kívánt nyelven, a nekem megfelelő időben. (Nem sikerült. Persze ha bírja a pénztárcád, egyedül is járhatsz a nyelviskolába, de az általában igen borsos.)

De kereshetsz magántanárt is. Az ePiac adatbáziában jelenleg 3 lengyel magántanár van, a Tanárbázison ugyan nincs egy se, de itt is akadnak kis nyelveket oktatók. És nem kell feladnod azért, mert nem Budapesten laksz: manapság, az internettel játszi könnyedséggel lehet online is nyelvet tanulni - és itt a határ már igazán a csillagos ég -, én például tanítottam Svájcban élő magyar házaspárt hollandra, és voltak olyan órák, melyeket Bukarestből tartottam meg.

Az általános tapasztalatom az, hogy kis nyelvet könnyebb egy közvetítő idegen nyelven (ami legtöbbször az angol) tanulni, tehát konkrét, a nyelvtanulással kapcsolatos hasznos linkeket, könyveket nagyobb eséllyel találunk angol nyelven. Érdemes hát Polish-ra guglizni!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr414333441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2015.10.02. 16:43:10

Sziasztok!

A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis

tanarbazis 2015.10.02. 16:44:42

Sziasztok!

Az online (skype-on) tanító magántanárok adatbázisa! www.onlinetanarbazis.hu, www.skypetanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis


süti beállítások módosítása