A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Online hallásértési feladatok, avagy hogyan győzzük le rettegésünket a hallásértéstől? (hallásértés feladatokkal)

2013.02.05. 08:22 - lingwing

Címkék: angol kezdő haladó középhaladó hallásértés

Ha Henriknek hallásértéses feladatot kell csinálnia reggeli angolóráján, pontosan úgy érzi magát, mint amikor anyósa udvarias mosollyal utasítja el a közeli thai étteremből hozott "csirkés tésztát" és inkább vajkrémes kenyeret eszik: frusztráltan. Mint nagyon sok nyelvtanuló, ő is úgy érzi, hogy a hallásértés megy neki a legkevésbé, emiatt eleve összeszorított fogakkal áll neki minden feladatnak. Magának se vallaná be, de tulajdonképpen gyűlöli a tanárát azokban a pillanatokban, amikor bejeleni, hogy hallásértéses feladat következik.

hens.jpgPedig ha tudná, hogy mennyi sorstársa van! Sőt a tanára sem érti tökéletesen az idegen nyelvű szövegeket. Igazából egy dolgot tehet, ha szeretne javítani a hallásértésén: gyakorolhat. Filmekkel, kedvenc számainak szövegével, vagy akár olyan típusú feladatokkal, amik egy nyelvórán vagy a nyelvvizsgán is előfordulhatnak; tömegével és akár titokban is. Az alábbiakban olyan lelőhelyeket mutatunk be, amelyek segítségével (és némi idő elteltével) Henrik közérzete is sokat javulhat. Ezek az oldalak sokszor tanároknak készülnek, de mondanom sem kell, hogy nyelvtanulóként is profitálhatunk belőlük.

Randall Davis zseniális oldala, az ESL Cyber Listening Lab tényleg annyira jó és hasznos, mint a mesében: vannak a szövegértést előkészítő, a témára ráhangoló kérdések (amelyeken, ha magunk vagyunk, persze elegendő hümmögni kicsit), majd egy feleletválasztós teszt jön, amelyet a szöveg hallgatása közben kell megcsinálnunk, ezután meghallgathatjuk és el is olvashatjuk a szöveget, végül pedig a szöveghez kötődő nyelvtani jelenségeket és érdekes kifejezéseket gyakorolhatjuk. A szövegek autentikusak - tehát nem tökéletes, királynői angolsággal beszélő színész b e s z é l  l a s s a b b a n, és tesz úgy, mint ha a Trafalgar Square-t kereső szlovén turista volna -, ami miatt a kezdőket még az Easy szint is elriaszthatja. Randall rövid, egyperces videókat is csinált, melyekhez szintén feladatok tartoznak.

Az Audiopuzzler inkább jópofa, haladóknak szóló, hallásértést gyakorló játék: a szöveg kisebb darabokra van tördelve, s nekünk kell a helyes sorrendet meghatározni, és a pontos szöveget begépelni. Mindenképp olvassuk el a rövid leírást a "How to Play" menüben, anélkül nem fog menni.

A Listen a Minute valóban egyperces szövegekre épít feladatokat, és ugyan kissé mechanikusabb a módszer, mint Randall Listening Labje esetében, de talán épp ezért a legbátortalanabbak is próbálkozhatnak vele. Az online feladatokban az éppen hallott szövegrészre kell kattintatnunk (nagyon könnyű! akár még a szöveg nélkül is menne), majd megkapjuk a szöveget olyan formában, mint az akasztófa-játéknál - nekünk a hallott szavakat kell begépelni, amelyek megjelennek a szöveg megfelelő helyén. Egy idő után a józan paraszti eszünket is használni fogjuk, és össze fog állni a teljes szöveg. Technofóbok esetleg a szöveghez tartozó PDF vagy Word dokumentum-fájlt is kinyomtathatják, bár ezekben a feladatok mintegy fele inkább csoportoknak szól.

Míg az Audiopuzzler esetében a szöveg témájáról még a játék előtt, a cím segítségével sem tudunk sok mindent kideríteni, az ESL Lab és a Listen a Minute egyszerű, mindennapos, de legalábbis az emberiség nagyobb részét érdeklő vagy érintő témákról szól a csirkétől a pletykákon át a terrorizmusig.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr302870092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása