A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Idegen nyelvű könyvek olcsón

2011.02.18. 09:49 - lingwing

Címkék: könyv haladó középhaladó olvasásértés minden nyelv

Volt idő, hogy az idegen nyelvű könyvek megfizethetetlennek vagy elérhetetlennek számítottak. Külföldiül olvasni továbbra sem olcsó, de a magyar könyvek annyira megdrágultak, hogy a különbség elhanyagolható, sőt sokszor kiderül, hogy idegen nyelven olcsóbban olvashatunk, mint magyarul. És most nem Shakespeare szonettjeire vagy száz évvel ezelőtti, immár jogdíjmentes Cervantes kritikai kiadásra gondolunk, hanem friss, aktuális, vágyott bestsellerekre, regényekre, útikönyvekre, szakirodalomra. Ehhez persze az internet segítségét kell kérnünk, amelynek többé-kevésbé legális csodái lassacskán az olvasást is forradalmasítják.

Tegyük fel, hogy el akarjuk olvasni Stieg Larsson "A lány, aki a tűzzel játszik" című regényét angolul. (Tudjuk persze, hogy eredetileg nem angolul született, de nyelvgyakorlásnak éppen jó lesz.) Nézzünk szét az interneten, hogy miként tehetjük ezt a legolcsóbban és leggyorsabban!

- A világ egyik legnagyobb és leghatékonyabb könyváruháza az Amazon.com. Ami itt (angolul, németül, franciául, japánul és kínaiul) nem kapható, az nem is létezik. A tűzzel játszó lány kalandjai 8 dollár 45 centbe kerülnek, a postaköltség még 7,98, összesen tehát 16,43 dollár (3271 Ft). a könyv ára. A postaköltség arányosan csökken, ha több kötetet rendelünk, és egy bő hónap alatt megérkezik.
- Szimpatikus és hatékony kezdeményezés a Betterworldbooks.com. A cég nettó nyereségének mintegy 7 százalékát az analfabetizmus elleni küzdelemre fordítja. Larsson könyve itt 11,98 dollár (2385 Ft), de a szállítás ingyenes. Az Amazonnal szemben használt könyveket is szállít Magyarországra. Itt is egy bő hónapig tart, míg a postás becsönget hóna alatt az áhított művel.
- Az ebay.com a világ legnagyobb internetes bolhapiaca, ahol Donald kacsával illusztrált salátástáltól kezdve a tökhámozón át milliós értékű érmeritkaságig minden megtallható. "A lány, aki a tűzzel játszik" legolcsóbban jelenleg éppen 7,19+4,99=12,18 dollár (2585 Ft).
- A bookline.hu kétségtelenül a legmenőbb magyar könyváruház, még akkor is, ha honlapjuk inkább csili-vili, mint felhasználóbarát. (Azért biztosan büszkék lennének rá, ha tudnák, hogy azt írjuk róluk: ők a magyar Amazon.) Angol, német, francia és spanyol nyelvű könyveik listája meglepően gazdag, bő egy hét alatt szállítanak. Áraik általában kedvezőek (bár néha meglepően nem azok); a Larsson-kötet ára angolul 2676 Ft. Ennyiért budapesti boltjaikban vehetjük át, drágább, ha házhozszállítást kérünk.
- Zenét az egész világ letölt, ám sokkal kevesebben tudják, hogy a neten soktízezer könyv szintén hozzáférhető a bármelyik számítógépen elolvasható (és akár kinyomtatható) pdf-vagy e-könyv-olvasók által felismert más formátumban. Számos keresőoldalon, például a Filestube.com-on könyveket is találunk, az egyik legnagyobb netes könyvlelőhely pedig a library.nu, egyszerű regisztrációt követően bárkinek ingyenes. Angol nyelvű könyveik listája elképesztően gazdag, de persze ügyelnünk kell arra, hogy a tartalom ne legyen illegális.

Mi a tanulság? Olcsóságban és gyorsaságban a fájlletöltésnek nincs párja, de a kézbe vehető, lapozható könyvre vágyóknak is érdemes több opciót megfontolniuk döntés előtt. Persze nem mindegy, hogy egy minden sarkon kapható bestsellerre, egy urdu nyelvű Bibliára vagy Paulo Coelho legszebb gondolatainak perzsa kiadására vágyunk, mert minden nem kapható mindenütt. Minél különlegesebb az igény, annál nagyobb lehet az árkülönbség a beszerzési források között.

Annyi biztos, hogy idegen nyelven olvasni ma már nem elérhetetlen. “A lány, aki a tűzzel játszik” a boltban magyarul újonnan 3490 forint. Ennél az összes angol nyelvű opció olcsóbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr852629243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása