A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

A gyilkos szótár

2010.07.25. 15:31 - lingwing

Címkék: tippek szótárak szótárazás

Ha megveszed a legolcsóbb turmixgépet a Tescóban, nem lepődsz meg, ha a harmadik használat után elromlik. Súlyos károkat végül is nem okoz, legfeljebb nem készül el az ebéd. A rossz minőségű szótár azonban örökre megkeserítheti az életed: nincs benne a szó, amit keresel, benne van, de rosszul, félrevezet vizsgán és fordításkor, garantálja a bukást. Spórolsz ugyan vele, de annyit ér, mintha tojással teniszeznél.

Hogyan ismerd fel az ócska, szótárnak látszó gagyit?

dictionary2

  • Bizonyos kiadók a szócikkek számával trükköznek. Kiss László Angol-magyar kéziszótára például büszkén hirdeti magáról, hogy 34 000 szócikket,  a Könyvmíves Könyvkiadó "kifejezetten diákok számára készült szótár"-a pedig "több mint ötezer címszót tartalmaz". Az ilyen szótárakat azonban a Can I have a hamburger? -típusú mondatok elsajátítása után kinövöd. Ennyi erővel állatkertnek nevezhetnénk egy ötféle baromfit tartalmazó tyúkólat. Egy igazi kéziszótár csaknem 60 000 szócikket ad meg.
  • Egy másik trükk a "hasonmás kiadás". A hetven évnél régebben kiadott szótárak kiadása nem jogdíjköteles, a kiadó ezzel jelentős összeget spórol meg. De egy reprint szótár éppen annyira használható, mint egy hetven évvel ezelőtti telefonkönyv. Hetven éve nem volt még autópálya, turmixgép vagy bankautomata, úgyhogy ilyet (például Csiffáry Tamás francia zsebszótárát, amit az "Aurélien Sauvageot-féle, nagymúltú szótárból" állítottak össze), akkor vegyünk, ha lóvasúttal közlekedünk, és patkolókovácsnak tanulunk.
  • Jelzésértékű, ha egy szótár "regiszteres kiadás"-ként hirdeti magát. Ez mindössze annyit tesz, hogy az oldalak elején és végén álló, abc-sorrendben álló szavak az oldal szélén vagy a tetején is fel vannak tüntetve. Ez ugyan nem hátrány, de valamiért a gagyiszótárak kiadói különösen kedvelik.
  • Nem mindegy, hol vásárolsz: a valódi könyvesboltok általában valódi szótárakat árulnak, a földről árult vagy hipermarketekben árusított, gyanúsan olcsó, leárazott "szótárak" többnyire használhatatlanok.

Ha nyelvtanulásba vágtad a fejszéd, gondolkodj hosszú távon: a jó minőségű szótár drágább, de az ára megtérül. Egy dilettáns szótárral soha nem tanulod meg a nyelvet, és a nyelvtanárodat is az őrületbe kergeted (ami a kisebbik baj).

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr741651738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása