A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Tanuljunk ukránul

2012.05.11. 08:49 - lingwing

Címkék: linkek ukrán tippek kis nyelvek

Egy korábbi bejegyzésben arról volt szó, hogyan érdemes elindulni, ha egy kis nyelvet szeretnénk tanulni, és megígértük, hogy elindítunk egy sorozatot a témában a konkrét nyelvekkel, elsősorban linkekkel. Mivel (sajnos) nagyon sok nyelven, így ukránul sem beszélünk, csak a linkek, online anyagok összegyűjtésére vállalkozhatunk, értékelésre nem.

Felmerül persze a kérdés, hogy miért pont ukránul (ami nem ugyanaz, mint az orosz!)? Azon túlmenően, hogy valószínűleg majdnem minden nyelv megtanulása hozhat hasznot (ha más miatt nem, hát azért, mert jót tesz az agynak), és hogy kis nyelvek esetében könnyen találkozik a kereslet a kínálattal (pl. ugyan nincs sok hollandul tanulni akaró ember, de az a kevés biztosan megtalálja a kevés hollandtanárt), az ukrán azért lehet fontos, mert Magyarország egyik szomszédjának a nyelve! 

Lássuk csak, hogyan kezdhetünk el ukránul tanulni az interneten.

Egy Lvivben székelő nyelviskola online ukrán nyelvórákat kínál nyelvtanárral, a honlap szerint 10 dollárért óránként! (Nem próbáltuk.) De ha önállóan szeretnénk belefogni, akkor innen letölthetünk hagyományos ukrán nyelvkönyveket, köztük magyar nyelvűeket is.

Az ábécét itt sajátíthatjuk el.

A Peace Corps ingyenes nyelvleckéi az önkénteseknek készültek, de bárki használhatja őket, és segítségükkel az alapvető társalgási fordulatokat, a mindennapi élethez tartozó szókincset (köszönések, ismerkedés, vásárlás, stb.) tanulhatjuk meg, tehát akkor érdemes használni, ha mondjuk elköltözünk Ukrajnába egy időre. Az Internetpolyglot magyar-ukrán leckéivel is a szókincsünket fejleszthetjük és gyakorolhatjuk is az új szavakat. A YouTube-on pedig van egy hasonló stílusú videósorozat. Egyik sem olyan izgalmas, mint a Harry Potterben a Trimágus Kupa, de annál hasznosabb.

A My Languages ukrán oldala a nyelvtanhoz nyújt segítségeket, angolul. Egészen részletesen pedig a Read Ukrainian oldalán merülhetünk bele a nyelvtanba, szintén angol közvetítő nyelven.

Az Omniglot sok-sok hasznos linket kínál, szótárakkal, további online feladatokkal, cirill betűkészlettel, stb.

Aki pedig már elég jól tud, és például az irodalom iránt érdeklődik, a torontói egyetem honlapján keresztül rengeteg szöveghez hozzáférhet. Ez az oldal pedig kifejezetten az ukrán költészetnek lett szentelve. Gyerekeknek és kezdő, lelkes olvasóknak pedig ezt ajánljuk - egy oldal rengeteg mondókával, versikével, nyelvtörővel.

Az átfésült oldalakból az derült ki számomra, hogy aki belekezdett, elkezdett rajongani az ukrán nyelvért és kultúráért!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr152822665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása