A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Milyen nyelvet tanuljak 1. - Miért kell angolul tudnod?

2011.12.27. 08:49 - Wing mester

Címkék: angol tippek tévhitek

Nem azért, mert az angol különösen szép vagy menő lenne (de ezt már az Index megírta). Azért kell angolul tudnod, mert Európa (és benne Magyarország) kétnyelvűvé válik: a nemzeti nyelvek mellett az angol lett a kommunikáció, a tudomány, sőt az utazás és a szórakozás nyelve. Hogy ez igazságtalan, mert a franciának (németnek, magyarnak) kellene világnyelvnek lennie? Az meglehet, de attól még az angol az. Aki angolul nem tud, valószínűleg a munka terén sem jut messzire. Hacsak nem politikusnak áll.

angolnyelv2

Magyarként kéttucatnyi európai országban dolgozhatsz, és akár mixer vagy Ibizán, akár orvos Malmőben, a spanyol és a svéd mellett muszáj angolul is tudnod. De ha Magyarországon élsz, előbb-utóbb akkor is kelleni fog a szakmádhoz, lehetsz tanár, kozmetikus, szakács vagy költő. A legjobb túrótorta-recepteket, fogyókúra-tippeket, feng shui-tanácsokat is angolul találod az interneten. Csak akkor nem muszáj angolul tudnod, ha az életedet egy bezárt szobában, tévé, számítógép és mobiltelefon nélkül éled. Mert ha valami alaposabban érdekel, azzal magasabb színvonalon csak angolul tudsz foglalkozni.

Utazni szoktál? Görögországban, Olaszországban, Marokkóban a turistaipar minden dolgozója tud annyit angolul, hogy megértsen. De már Pozsonyban és Brassóban is angolul kell kérned a hot-dogot és a múzeumbelépőt, ami lehet, hogy szomorú, de attól még így van.

Húsz-harminc éve más volt a helyzet, de ha ma egyetemre, főiskolára jársz, azt tapasztalod, hogy a szakirodalom jelentős része angol nyelvű. Lehet, hogy neked éppen nem kell angolul olvasnod, mert a tanáraid sem tudnak, és nem adják fel az angol szakszövegeket. De ettől még a friss szakirodalom angolul születik, hidd el. Ma már nem csak a közgazdászoknak és az informatikusoknak, de a franciatanároknak is kell angolul tudniuk. Csöppenj be bármilyen nemzetközi csapatba, legyél ösztöndíjas, dolgozz külföldön - ahol háromnál több különböző nemzetiségű ember találkozik, óhatatlanul angolra vált a társalgás.

Mindez nem jelenti azt, hogy a magyar (a német, a holland, az észt) néhány évtized múlva kihal, és átveszi a helyét az angol. Ezek a nyelvek élnek, virulnak, erősebbek, mint valaha. Ha eljön a kor, amikor mindenki tud angolul Magyarországon, mi akkor is magyarul főzzük a lecsót. De az angol is a mindennapi élet része.

Mára olyan lett az angoltudás, mint a mobiltelefon. Vagy az áram. Meg lehet lenni nélküle, csak minek. Ne aggódj, nem kell „tökéletesen” megtanulnod angolul, ez amúgy is lehetetlen. De már a minimális tudás is csodákat tesz; hiánya viszont szinte az írástudatlansággal egyenértékű a mai Európában.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr131673492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása