A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Best of 2012: Hogyan tanuljunk szavakat?

2012.12.26. 09:32 - lingwing

Címkék: angol tippek szótanulás minden nyelv

Mindenki ismeri a klasszikus módszert: idegen szavak bal-, magyar megfelelők jobb oldal, egyiket letakarni, félhangosan magunk elé mormolni... Hát nekem könnyek szöktek a szemembe az ásítástól, akárhányszor ránéztem arra a szürke szótárfüzetre. És a kétoszlopos módszer ráadásul nem is mindig hatékony, legalábbis sokszor kevés, ha csak a két szó van egymás mellett.

Viszont ha több információt és egy kis izgalmat viszünk szótárfüzetünk vezetésébe, sokkal hatékonyabbá válhat a szótanulás! Ez csak látszólag időigényesebb, valójában több szót és hosszabb ideig fogunk tudni megjegyezni. 

Lássuk, hogy mi mindent kell tudni, mi mindent érdemes lejegyezni a szótárfüzetbe (angol példákat fogok hozni, de a legtöbb pont érvényes más idegen nyelvre is):

  • a szó szófaját: itt van például az a szó, hogy text. A főnévi jelentése az, hogy 'szöveg', az igei jelentése pedig az, hogy 'sms-ezni, sms-t írni'. Most mondhatnánk azt, hogy a szófaj látszik a magyar megfelelőből - de ez nem mindig igaz! Ott van például a late szó, ami azt jelenti, 'késik', azaz magyarul egy ige, angolul viszont melléknév! Ha a szófaj benne van a szótárfüzetünkben, azt is tudjuk, hogy lehet a szóval mondatot alkotni, hiszen ha melléknév, akkor csak a létigével állhat: I am/was late.
  • a kiejtését: talán mondanom sem kell, hogy az angolban ez mennyire fontos. Szóval mindegy, hogyan, lehet persze fonetikai jelekkel, vagy akár magyar betűkkel, de legyen ott, hogy vedzstöböl! És ha nem vagyunk biztosak egy szó kiejtésében, inkább mindig ellenőrizzük - ma már nagyon sok szótárnak van hangos része, nem is kell hozzá ismerni a fonetikai jeleket. Viszont nagyon nehéz megszabadulni egy rosszul rögzült szótól.
  • ne csak szavakat, hanem kifejezéseket is írjunk bele! Ideális esetben minden szóval írnánk egy személyes mondatot, hiszen így sok minden kiderülne egy szóról. Tegyük fel például, hogy az angry szót akarjuk megjegyezni a következő, saját személyünkre szabott mondattal: Mérges voltam a gumipatkányomra, mert túl sokat evett reggelire. Ha lefordítjük a mondatot angolra, mindjárt kiderül, hogy utána kell néznünk: milyen elöljárószóval áll az angry. És akkor rájövünk: I was angry with my rubber rat because he'd eaten too much for breakfast. Vagy egy nagyon egyszerű példa: ha pl. azt írjuk le a füzetbe: my uncle is a waiter (és mondjuk tényleg az, vagy egy sznob iskolaigazgató, és akkor tudunk ezen a mondaton röhögni), 3 legyet ütünk egy csapásra: uncle, waiter, és remélhetőleg arra is emlékezni fogunk, hogy a foglalkozások elé kell a határozatlan névelő, az a/an.
  • ha tematikus csoportokat csinálunk, sokkal jobban emlékszünk a szavakra - csináljunk egy-egy oldalt a zöldségeknek, az utazással, a rákászással, pasizással kapcsolatos szavaknak.
  • rajzolhatsz is! használj színeket, ábrákat - ha például a testrészeket akarod megtanulni, feltétlenül rajzolj pálcikaembert.
  • ne írj fel olyan szavakat, amikről úgy gondolod, hogy később nem lesz rájuk szükséged, szíved joga nem megjegyezni, hogy van a brokkoli angolul. Vagy a jégeralsó.

Tulajdonképpen a lényeg az, hogy ne elégedj meg a passzív magolással, hanem csinálj valamit a szavakkal. Sokkal gyorsabban fog menni a szótanulás!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr362755203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ablakos 2012.12.12. 20:52:20

Sziasztok!
A szótanulás itt leírt módját lehet folytatni számítógépen is. Ajánlom figyelmetekbe a Szótanító PRO programot, melyet innen tölthetsz le: www.honlapsziget.hu


süti beállítások módosítása