A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Kell-e nekem online nyelvtanulás?

2012.09.03. 08:30 - lingwing

Címkék: online nyelvtanulás kismamák minden nyelv

Online nyelvtanulás? Az meg mi, és mire jó?

Az online nyelvórákon nem találkozik személyesen a tanár és a tanítvány, hanem Skype-on vagy egy "virtuális osztályteremben", azaz kifejezetten az online oktatás céljából létrejött webes felületen tartja a kapcsolatot. (Ilyen például a WizIQ, a Learnopia, vagy az RCampus.) A felek használhatnak webkamerát (de nem muszáj). A tananyag és a feldolgozás módja megállapodás kérdése - ugyanúgy lehet az 1976-os, Czobor-Horlai féle Angol I.-ből tanulni Gentleman Henry társaságában, mint egy rendes órán, de az is lehetséges, hogy kizárólag cuki kismalacokról szóló YouTube-videókból okulunk. A házi feladatot hagyományos módszerrel is lehet ellenőrizni (vagyis a nyelvtanuló felolvassa a megoldásokat), de emailben is el lehet küldeni. A fizetés pedig általában átutalással történik.

Ez nekem annyira idegen. Sokkal jobb személyesen is találkozni, nem? Ráadásul épp eleget ülök a gép előtt...

Ebben abszolút igaza van a kételkedő olvasónak, azonban vannak esetek, amikor az online nyelvtanulás az egyetlen vagy a legjobb megoldás.

Miért? Például a lakóhely miatt. Ehhez nem is kell eldugott tanyán lakni, hiszen ha valaki Budapest külvárosában lakik, és akár egy másik külkerületben dolgozik vagy jár iskolába, rengeteg időt vehet el az utazás. Online nyelvtanulás a megoldás akkor is, ha valaki szárdul szeretne megtanulni, de mondjuk Dombóváron lakik - nem valószínű, hogy a környéken akadna szárdtanár. Én tanítottam már Svájcban élő magyar házaspárt hollandra - és sokan már az adott nyelvterületen élve hasznosítják a magyar anyanyelvű tanár segítségét (és alacsonyabb óradíjait). Online nyelvtanítás esetében tehát nincsenek földrajzi határok! 

family-birthday-3291115-h.jpgKismamáknak. Gyakorló kismamák számára a házon kívüli nyelvóra halovány emlék, mely az azelőtti életükből fel-feldereng. Egy nyelvóra legalább két és fél óra távollétet jelent (maga az óra általában 90 perc, és az út legalább fél óra). Azon túl, hogy főleg eleinte egyáltalán nem könnyű elszakadni a babától, ilyen rendszerességgel segítséget szervezni is nehéz, a gyereket magunkkal vinni pedig mérnöki pontosságot megkívánó logisztikai feladat. Rádaásul a baba napirendje könnyen borulhat már olyan apróságtól is, mint egy ajánlott levéllel  becsöngető postás, vagy a szobába tolakodó, egyébként lenyűgöző légy, melynek megfigyelése miatt a baba nem hajlandó annyit enni, mint máskor, és hamarabb felébred. Lehet, hogy el sem tudunk indulni időben, mert éppen a zsúfolt 85-ös buszon kéne megetetnünk a babát, vagy legédesebb álmából kéne felébresztenünk. Kismamáknak is jó megoldás lehet tehát az online nyelvtanulás - ebben az esetben is gondot okozhat a felborult napirend, de a problémákat könnyebb orvosolni. Miért ne lehetne online nyelvóra alatt szoptatni, elrohanni pelenkázni, stb.? (Totyogókkal nyilván nehezebb, de az ő napirendjük, egyszeri-kétszeri alvásidejük valószínűleg kiszámíthatóbb.)

Mozgáskorlátozottaknak, sérülteknek Persze sokkal jobb lenne egy olyan világban élni, ahol a sérültek könnyedén eljuthatnak bármilyen helyszínre, de a amíg a (magyar) valóság ettől igencsak távol áll, ez lehet a sérült emberek egyik, olykor egyetlen lehetősége arra, hogy nyelvet tanuljanak. 

Elfoglaltaknak, kényelmeseknek. Ha nem kell a munkahelyünk/iskolánk és a nyelvórák helyszíne között ingáznunk, azzal időt és pénzt takarítunk meg (ráadásul nem utazni mindig környezetbarátabb is). És nem kell zoknit, tiszta inget, kipucolt cipőt, esőkabátot felvennünk: maradhatunk pizsamában, kitérdelt mackónadrágban, és akárhol vakarózhatunk az órák alatt.   

Egyéb előnyök és hátrányok. A technika ördöge valószínűleg nagyobb eséllyel kukkant be az órára (és lassítja le az internetet, telepítteti veled újra a webkamerát, majd közli, hogy a varázsló cserbenhagyott) mint ahányszor a közlekedési dolgozók sztrájkolnak, vagy lerobban a 27-es busz. Ez pedig igen frusztráló lehet. Viszont az online nyelvtanulóknak állítólag jobban fejlődik a hallásértésük - amit el tudok képzelni, hiszen még webkamerával is sokkal kevésbé támaszkodhatnak a testbeszédre, amikor meg akarják érteni, mint mond a tanáruk vagy a partnerük. Azt is előnyként szokás emlegetni, hogy online nyelvórákon ki lehet használni az internet kínálta végtelen lehetőségeket - de szerintem ez egy rendes nyelvórára is érvényes.

Az igazság alighanem az, hogy egy online nyelvtanár is lehet hervasztóan unalmas, képtelenül rugalmatlan és beszélhet túl sokat magyarul. Szóval, ha úgy érzed, neked való az online nyelvtanulás, keress egy JÓ online tanárt!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr204747303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása