A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Gaudí, futball, gombahab – tanuljunk katalánul!

2012.06.29. 07:00 - Wing mester

Egy új nyelv, amit tanulni kezdünk, legyen izgalmas kulturális kaland, és lehetőleg munkánk szempontjából is hasznos. Megírtuk már, miért ilyenek a Magyarországon jobbára elhanyagolt nyelvek, a portugál, a kínai, vagy az ukrán (és valószínűleg miért nem ilyen az eszperantó). Néha azonban elfelejtjük, hogy a nagy államnyelveken túl is van élet: bár önálló katalán állam (ma még) nem létezik, beszélőinek száma, nyelvterületének fejlettsége és gazdag kultúrája a katalán nyelvet bárki számára megfontolandó opcióvá teszi, aki ritka tudásból akar előnyt kovácsolni.

Tulajdonképpen még az sem igaz, hogy a katalán ne lenne államnyelv, hiszen Andorrában ez az egyetlen hivatalos nyelv. Vonzerejét azonban elsősorban nem a pöttöm ex-adóparadicsom adja, hanem az a 11 millió katalán beszélő, akinek túlnyomó többsége Spanyolország keleti tartományaiban (elsősorban Katalóniában és Valenciában), valamint a francia határ túloldalán él. Barcelona lakosainak száma – elővárosaival együtt – mintegy ötmillióra rúg, a város az EU második legnagyobb nem-fővárosa. A fejlett katalán ipar és turizmus rengeteg munkaalkalmat kínál külföldi vendégmunkások számára is (bár a válság ezt tagadhatatlanul megtépázta), és a jobb állásokhoz a spanyol mellett gyakran a katalán nyelvismeret is elengedhetetlen.  

Meglepő, hogy milyen sok híres spanyol valójában katalán: a Barcelona emblematikus futballistái, például Josep Guardiola, Carles Puyol és Xavi Hernández mellett katalánnak született a festő Joan Miró és Salvador Dalí, az építész Antoní Gaudi, vagy az operaénekes Montserrat Caballé. Katalánság nélkül folyékony olajbogyó és gombahab sem létezne, hiszen a trendi molekuláris gasztronómiai apostol, Ferran Adrià is katalán, szintúgy a rumos Bacardi család.


Magyarországon katalán nyelvet  tanulni nem könnyű. Magántanár kevés van, nyelviskolai tanfolyam még kevesebb. Hagyományosan az ELTE BTK hirdet katalántanfolyamokat, náluk határozottan érdemes próbálkoznunk - a spanyol tanszék éppen idén ünnepelte a katalánoktatás negyvenedik évfordulóját. Az internet segítségével azonban a katalán felé is kinyílik a világ: számos külföldi tanár hirdeti Skype-os szolgáltatásait, és vannak hasznos online katalántanító segédanyagokat gyűjtő honlapok is. Ha már egyszer Katalóniában vagyunk, a helyzet drámaian javul: a legtöbb településen ingyen megtanulhatjuk a nyelvet, a katalántanítás ugyanis kiemelt állami feladat.  Már ebből is látszik, hogy a katalán nem csak kaland: napjainkban is hasznos, ha pedig az ország még a mi életünkben függetlenedne, megütöttük a lottóötöst.

Ajánlott irodalom:

Magyarul elérhető a katalán festészet, a klasszikus és a kortárs katalán költészet, továbbá a színház és a novellairodalom antológiája is. A katalán-magyar és a magyar-katalán kéziszótár Faluba Kálmán és Morvay Károly szerkesztésében 1990-ben, illetve 1996-ban jelent meg Barcelonában. Franciául, spanyolul (vagy katalánul) értőknek izgalmas találkozási lehetőség a nyelvvel a VilaWeb hírportál (köszönet a linkért Gergőnek).

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr674617697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása