A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Mi köze van Dr. Albannak Sowetóhoz? Avagy az internetes információkeresés gyakorlása angolul

2012.04.06. 08:01 - lingwing

Címkék: játék angol kezdő szókincsfejlesztés középhaladó olvasásértés

Ha valaki azt a feladatot kapná, hogy a Wikipedia segítségével derítse ki, hogy (mi az a és) hol van Soweto, hányan laknak ott, mennyi az éves középhőmérséklete vagy hogy mi köze hozzá Dr. Albannak, akkor sem lenne nehéz dolga, ha kezdő lenne angolból.

Azaz ha egy kicsit is beszélünk angolul (hát még, ha többet), akkor az internet (ezen belül is persze a Wikipedia) elképzelhetetlenül kiapadhatatlan információforrás. Ugyanis ha valami konkrét kérdésünk van, különösen ha valamilyen adatra van szükségünk, nem kell átnyálazni egy egész cikket (és főleg nem kell megérteni), elég, ha átfutjuk és csak azt a részt olvassuk el, ami nekünk kell. Persze az ügyes kereséshez nem árt csiszolni kicsit a technikánkat és stratégiáinkat. Az online kicskereső játékok (scavanger hunts és webquests) éppen ebben nyújtanak segítséget - és nem mellesleg rengeteg mást is meg lehet tanulni a segítségükkel. Nehéz lenne egyféle használati utasítást adni ezekhez a játékokhoz: videókat vagy képeket kell megnéznünk, információt keresnünk egy belinkelt oldalon. A kérdésekre olykor le tudjuk ellenőrizni a választ, sőt, sokszor csak úgy léphetünk a következő kérdésre, ha helyesen válaszoltunk, de nem minden játék ennyire interaktív. 

Alább néhány efféle játékot mutatunk be ízelítőül, melyeket különböző szinteken lehet használni. (Kezdőknek azokat ajánljuk, melyeket kifejezetten gyerekeknek készítettek.) Az internet pedig kiapadhatatlan forrása további kincskereső játékoknak...

A londoni National History Museum és a National Portrait Gallery nagyon helyes interaktív webquesteket kínál 5-től 16 éves korig (ahol a KS1 jelenti a legkisebbeket és a KS4 a legnagyobbakat) a legkülönfélébb tantárgyakban a művészettörténettől kezdve a matekon át a történelemig.

A Webquest többezer kincskereső játékot tartalmaz, épp ezért nehéz megtalálni a nekünk megfelelőt. A legjobb talán Questgarden részlegén keresünk különböző szempontok szerint (nyelv, cím, tantárgy, korosztály).

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr282870023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása