A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Túl olcsó nyelviskolák trükkjei - a nyelvtanár esete a csirkehúspéppel

2011.01.28. 07:00 - Wing mester

Címkék: tippek kezdő nyelviskola tévhitek nyelvtanár ámítás mindennapi élet

Január vége van, ideje, hogy legalább egy újévi fogadalmat betartsunk, és elkezdjünk angolul (németül, franciául, oroszul) tanulni. Hm. nem könnyű döntés, és az ár sem közömbös. A magántanár sokba kerül, Budapesten alkalmanként legalább 4000 forintot kér, de a nyelviskola sem olcsó. Nézzük csak! Az ország egyik legnagyobb nyelviskolájában egy 60 órás tanfolyam 51 000 forintba kerül. Ez egy kisebb, itt 39 600. És itt... éljen! Itt csupán 20 000. Akkor nyilván ide kell jönni, hiszen egy olcsó nyelvtanfolyam sem lehet sokkal rosszabb, mint egy drága, nem?

Hát de.

A nyelvtanfolyam ugyanúgy árucikk, mint a virsli. A baromfivirsli a nagykereskedelemben már kilónként akár 600 forintért kapható, persze van drágábban is. Ennyiért veszi a hotdogos. A legolcsóbb csirkemellpép kilója ugyanakkor majdnem 1000 forint. Ha a darált húst még fűszerezni, bélbe tölteni, csomagolni és szállítani kell, a végeredménynek 1000 forintnál jóval többe kellene kerülnie. Hogyan árusíthatják a szupermarketben ennél kevesebbért?

Úgy, hogy a baromfivirsli valójában nem filézett húsból, hanem "baromfi húspépből, vízből, szeparált baromfi húspépből, sertésszalonnából, baromfibőrből, szójafehérjéből, konyhasóból, fűszerekből, stabilizátorból, ízfokozóból, fűszeraromákból, antioxidánsból, dextrózból és tartósítószerből" készül – magyarul baromfinyesedékből (máskülönben kutyaeledelnek használják, 180 Ft/kg) és szójalisztből (500 Ft/kg).

Hasonló a helyzet a nyelviskolákkal is. Mi nem mondjuk, hogy minden olcsó nyelviskola szükségképpen rossz. Válságos időkben, amikor az embereknek kevés a pénzük, néhány nagy nyelviskola megpróbálkozik azzal, hogy olcsó kezdő tanfolyammal szerezzen magának új ügyfeleket. Ebben azonban ne nagyon bízzunk. A nyelvtanításhoz mindenütt nagyjából ugyanaz szükséges: tanár, segédeszközök, tanterem, ha tehát valami feltűnően olcsó, akkor ezek közül spórolnak valamelyiken. Hogyan?

Lehet, hogy adómentesen folyik a biznisz. Ez bizsergető érzés lehet, de ha a nyelviskola az első óra után felszívódik, kihez fordulsz, ha nincs papírod a befizetésről?

Esetleg a tanáron spórolnak. De milyen lehet az a tanár, aki fele annyiért is hajlandó órát vállalni, mint amennyit bármelyik nyelviskola megad?

Vagy, ami a legvalószínűbb, hatalmas a csoportlétszám. Gondold meg: ha egy tanár átlagos nyelviskolai órabérét 3000 forinttal számoljuk, az olcsó iskola kilenc diákkal  is éppen csak kitermeli a tanár órabérét (60 óra alatt a tanár 60x3000Ft = 180 000 forintot kap). Ekkor a járulékos költségekről, az adminisztrációról, a fénymásolásról, a könyvelőről és a krétáról még nem is beszéltünk.

Mégis ragaszkodsz az olcsóhoz? Ha nem áll módodban a barátaid által már kipróbált nyelviskolát választani, menj el, nézd meg, és egy vasat se fizess addig, amíg saját benyomásaid alapján nem ítéltél. De előtte kérdezd meg Google mestert, hátha ő már tudja, hogy rossz híre van.

Egy gyenge iskolában, óriási csoportban esélyed sincs megtanulni a nyelvet, és ez nem a te hibád. Mindig jusson eszedbe a virsli, a bizonyíték, hogy azt kapod, amit kifizetsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr92619571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.02.01. 10:49:52

ma ettem virslit... Pff, nem volt jó.. :(

Chas01 2012.08.12. 18:31:25

Sajnos ez sok esetben igaz, de tudnék ellenpéldát. Pl a barátnőm sulija. Napi gondokkal küszködünk, és napról napra vagyunk kénytelenek lejjebb vinni az árat, mert így sem jön senki. És az indok: Drága. Próbáltunk szerződni kuponos oldalakkal, kevés sikerrel, mert az összes hasonló oldal 50% díjjal dolgozik. Igen. Akciózunk, hogy 60 óra 28900.-, és a felét kapásból lenyúlja a kupont előállító oldal. A másik probléma, hogy a legnagyobb(nak vélt) kuponoldal terjengős reklámszöveggel áll elő (néha kapásból hibásan) amit a leendő diák vagy lustaságból, vagy csak úgy, de nem olvas el. A lap aljára szokták tenni a fontos információkat. Rengeteg esetben futottunk bele olyan helyzetbe, amikor a diák megvette a kupont, majd később a jelentkezéskor koppant, hogy fix időpontos indulások vannak, és neki az időpont nem jó. Kis csoportos oktatásaink vannak, mert legtöbbször esély sincs csoport kialakítására. 3-4 főnél már örülünk, mert nem 100% a veszteségünk. Tény, hogy sokszor az olcsó nem minőségi, de sajnos frissen induló iskola nem tud mit csinálni. Pedig az eddig tanított diákjaink (volt köztük nem kevés visszatérő is) mind elégedettek voltak.

lingwing 2012.08.13. 10:22:27

@Chas01: Kezdő nyelviskolának biztosan nagyon nehéz...

És szerintem speciális helyzet alakult ki a válság miatt is, meg amiatt is, hogy a cégek nem számolhatnak el annyi nyelvórát a szakképzési hozzájárulás terhére. Emiatt kevesebb nyelvóra van, ami akkor is érezteti a hatását, ha különböző profilú (céges, lakossági) nyelviskolák vannak.

Nagy a verseny, lejebb viszi az árakat, de reméljük, hogy a parasztvakítás, a rossz minőség fog kirostálódni. Ami azt jelentené, hogy a ti sulitok fennmarad, mert ha elégedettek a diákjaitok, az nagyon jó jel! Sok sikert, kitartást!

Chas01 2012.08.13. 10:34:51

Az a baj, hogy minden leendő diák már-már annyira szkeptikus, hogy nem is mer beiratkozni. Sajnos nagyon sok a kókler iskola, akik csak átvágják a diákot is meg a tanárt is. Annó azért indítottuk el a sulit, mert mindenki megütötte a bokáját egy ilyen kókler bandával. 100000+ tartozást nem fizettek ki a mai napig sem.
Azóta az a suli is nevet váltott, és most is per alatt van. A nyelviskolaszapulón láttam ezt az infót. Érdekes, hogy az ilyenek mindig fenn tudnak maradni.

lingwing 2012.08.13. 12:11:29

@Chas01: Nem ismertem ezt a nyelviskolaszapulót, most be is linkelem ide: www.nyelviskola.hu/cgi-bin/nyelviskola/index.cgi?view=ck&tID=1074&nID=44041&nyelv=hu&oldal=forum, mindenki okulására.
Gondoltam már arra, hogy ezen a blogon is jó lenne valamilyen formában közzétenni a csalókat, de ezt főleg nagyobb olvasottság mellett lenne érdemes.
És persze nyelvtanárként is sok kókler nyelviskolával szembesültem - le lehet vonni a megfelelő következtetéseket az alapján is, ahogy a tanárokkal bánnak.


süti beállítások módosítása