A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

  • Hibás feed URL.

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Mire jó egy e-könyv olvasó, ha idegen nyelven tanulsz? (És rengeteg ingyenes e-könyv)

2012.11.20. 09:22 - lingwing

Címkék: könyv ingyenes olvasásértés minden nyelv

Tudom. A könyveknek finom az illata, s jó kézbe venni, megforgatni. Ez így igaz, s nem arról van szó, hogy ezentúl ne vegyünk papírkönyvet. De ha a középfok környékén jársz egy idegen nyelven, és egyszerű, élvezetes módon szeretnéd gyakorolni a nyelvet, érdemes megfontolni, hogy ne fektess-e be egy e-könyv olvasóba! Hiszen idegen nyelven olvasni nagyon-nagyon jó, ráadásul

...magyarul ugyan bármikor kiveheted a Mi szemüvegesek című ifjúsági regényt a közkönyvtárból, de hogyha pajkos medvebocsokról akarnál meséket olvasni németül, igen nehéz dolgod lenne. Van persze idegen nyelvű könyvtár, és idegen nyelvű könyveket is lehet kapni nagyobb könyvesboltokban, de korántsem olyan nagy a választék, mint az online piacon. (Persze, mint sok esetben, itt is az angol kínálja a legtöbb lehetőséget.)

...az újságolvasás mindig kellemes és hasznos módja a nyelvtanulásnak - viszont Magyarországon csak nagyon drágán lehet idegen nyelvű magazinokhoz jutni. Egy e-könyv olvasóra viszont néhány kattintással megrendelhetjük bizonyos napi- vagy hetilapok online verzióját, valamivel olcsóbban. (Előfizetni valamit mindig sokkal olcsóbb.)

56576539039412641_o9jKMSbs_c.jpgFrom Baldric.net

...amikor az internetet böngésszük, 20 sornál hosszabb szövegnél már elkezd ficánkolni a tekintetünk, és nehéz neki nyugtot parancsolni: az ember nem szeret olvasni a képernyőn, ami érthető. Pedig nagyon sok értékes (idegen nyelvű) szöveg van, amit egyébként, nyugodt körülmények között, szívesen elolvasnánk. A jó hír az, hogy néhány kattintással bármilyen cikket, blogbejegyzést vagy dokumentumot átküldhetünk az e-olvasónkra. És nem, egyáltalán nem olyan, mint képernyőt olvasni!

...van angol egynyelvű szótár is az e-könyv olvasókon. (A Kindle-n legalábbis, de gondolom, a többi olvasón is, és biztosan le lehet tölteni más, akár kétnyelvű szótárakat is...) Ami egyszerűen pazar: ha olvasás közben nagyon izgat, hogy mit jelent egy szó, csak odavisszük a kurzort, és máris látjuk a definíciót. (Persze túl sokat szótárazni e-könyv olvasóval sem érdemes.). Sőt meg is jelölhetjük, "aláhúzhatjuk" a szót.

...hosszú távon olcsóbban kijövünk, mint ha idegen nyelvű papírkönyveket vennénk. Az e-könyvek ugyanis gyakran olcsóbbak, és nem kell postaköltséget sem fizetnünk, ha rendelünk valamit, ráadásul rengeteg könyv fenn van az interneten ingyen és teljesen legálisan. Az Open Culture folyamatosan bővülő gyűjteményében például 375 könyv van jelenleg, Andersen meséitől kezdve néhány Paolo Coelho-könyvön át Orwell regényeiig (pl. 1984, Állatfarm), és persze Shakespeare és Jane Austen sem hiányozhat.

Persze, akkor is megvannak a megfelelő módszerek, ha ilyen szempontból valaki konzervatív, és olcsón akar könyveket venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr444910947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.