A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

  • Hibás feed URL.

Revizor - a kritikai portál

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Online leíró nyelvtan: Grammaring

2012.09.17. 08:45 - lingwing

Címkék: könyv angol nyelvtan kezdő haladó középhaladó

Bár a sikeres kommunikációhoz nem feltétlenül szükséges a tökéletes nyelvtani tudás, sok nyelvtanulónak kapaszkodót jelent, ha pontosan érti a nyelvtani jelenségeket. Ehhez viszont fontos, hogy mindig kéznél legyen egy leíró nyelvtan, azaz egy olyan könyv, amelyben utánanézhetünk bármely minket érdeklő nyelvtani kérdésnek. Például ha nem emlékszel, hogy is kell összerakni egy második feltételes módban levő mondatot, akkor csak fellapozod a Conditionals vagy a Feltételes mód című fejezetet vagy szócikket, ahol egy leírást találsz, általában példamondatokkal. 

Egy összefoglaló leíró nyelvtan tehát azért jó, mert egy helyen megtalálsz mindent, s nem kell a pincébe lehordott könyvkupac legaljára került kezdő szintű tankönyvet előhalászni (vagy előre megvenni a teljes sorozatot a haladó szintig). A leíró nyelvtan lehet rendes könyv is (például Michael Swan Practical English Usage című műve), de persze használhatunk online forrásokat is. Korábban már ajánlottuk a magyar nyelvű, online, KLM című leíró nyelvtant, most pedig a Grammaring című oldalnak szentelünk néhány mondatot. Az oldal előnye egyben a hátránya is - angolul van, azaz nem okoz problémát az a tény, hogy a magyar és az angol nyelvtani leíró rendszer nem fedi egymást, viszont emiatt kezdők nehezebben tudnak benne tájékozódni. Egyébként alapos és pontos, és többféleképpen is kereshetünk benne: a Book Tree része kb. olyan, mint egy tartalomjegyzék, de van keresője és böngészhetjük magukat az ábécérendbe szedett szócikkeket és tageket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr222542922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lehunyjaketszemet 2012.11.04. 18:03:55

Az online KLM anyag szerintem rettenetes, gyakorlatilag használhatatlan, mert kaotikus, átláthatatlan és mert szerintem iszonyú rossz az, amikor a példamondatok nincsenek magyarra lefordítva. Látszik az egészen, hogy úgy lett összecsapva... Én amit szeretek az az angoltanszek.hu weboldal Tananyag része:

www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?sw=b

nem csak nyelvtanilag jó, de nagyon sok rossz berögződésre, hibára is rávilágít. Amúgy meg Dohár Péter angol nyelvtankönyvét ajánlanám leginkább, nem csak kezdőknek, az tényleg egy zsebkönyv és hihetetlen mennyiségű nyelvtani anyagot ölel fel.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2012.11.05. 07:51:28

@lehunyjaketszemet: az offline KLM is ugyanez, az tényleg csak a fordításokkal több, minden másban ugyanolyan. Én sem szeretem a KLM-et, elég kaotikus, össze-vissza vannak benne a témák. Kezdőknek túl bonyolult, haladóknak messze nem a legjobb könyv.

Dohár kis angol nyelvtana tényleg zseniális könyv, viszont csak kezdőknek való, sok mindenről nem ejt szót. Kezdőknek viszont kötelező darab, nekik jobb könyv nincs, nagyon jól lehet vele alapozni.