A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Milyen nyelvet tanuljak 2. - Miért érdemes legalább egy kis nyelvet tudnod?

2011.12.28. 08:35 - Wing mester

Címkék: tippek tévhitek kis nyelvek

Ha csupán egy nyelv megtanulására van időd, erőd, képességed, az legyen az angol. Az első idegen nyelv, amit tanulsz, szintén az angol legyen. De ha angolul már tudsz, sok örömed fogod lelni egy kis nyelv elsajátításában. És az sem utolsó szempont, hogy jobb állást találhatsz vele.

A kis nyelvek iránti érdeklődés Magyarországon csökken vagy stagnál, pedig rengeteg olyan munka van, ahol az angol mellett más nyelvet is ismerned kell. Sokszor már akkor tenyerükön hordoznak a munkaadók, ha jól beszélsz angolul és spanyolul. Kevés olyan munkavállaló akad, aki nem csak a szakmájában jó, de nyelveket is tud. Sőt ha nem értesz semmihez, de beszélsz két nyelvet, nagy valószínűséggel mindig lesz állásod. Válság idején is azokat küldik el először a cégek, akik nem tudnak nyelveket. Játszi könnyedséggel találsz állást más EU-tagállamokban is, ha jó vagy a szakmádban, akár mint szakács, akár mint pék, divattervező, villamosmérnök vagy ápoló - de a helyi nyelvet ismerned kell.

kisnyelv2

Kis nyelveket beszélni emellett szórakoztató. A nápolyi pizzasütő és az amszterdami csapos is másként néz rád, ha beszéled a nyelvét; egy kis nyelv ismerete sok ajtót megnyit, életre szóló barátságok, szerelmek születhetnek belőle. Emellett eredetiben nézheted az Amélie csodálatos életét, hallgathatod Eros Ramazzottit és tölthetsz le paella-recepteket, vagy olvashatsz buddhista tanokat. De hogy melyik nyelvet érdemes az angol után elsajátítani? Attól függ, mi érdekel, és mi a célod: mindegyiknek megvan a maga előnye és szépsége.

  • Német, francia, spanyol, olasz: ajánljuk. Hiába élünk angolosodó világban, a nagy európai nyelvek ismerete még mindig nélkülözhetetlen. A német és francia piac óriási lehetőségeket rejt magában; a franciák és olaszok híresek arról, hogy nem beszélnek idegen nyelveket, úgyhogy ezeknek a nyelveknek a beszélői mindig keresettek. (Ha a haszonelvűség vezet, ne a spanyolt válaszd: nagy a konkurencia, a spanyol évek óta divatnyelv, rengetegen tanulják.)
  • Portugál, orosz: melegen ajánljuk. Nézz utána, hány ember anyanyelve a portugál, meg fogsz lepődni. Ehhez képest Magyarországon alig beszéli valaki, pedig portugálul tudó ismerőseink alig tudnak elmenekülni az állásajánlatok elől. Oroszul kevés fiatal tud, de nagy rá az igény, mert a volt szovjet térségben, a Baltikumot leszámítva aztán csakugyan nem tud senki angolul - tucatnyi országról, óriási területekről van szó.
  • Keleti nyelvek: melegen ajánljuk. Az arab, a perzsa, a japán, a kínai egyszerre jelent kulturális kalandot és biztos álláslehetőséget. Bizonyára nem könnyű, de megéri az erőfeszítést.
  • Dán, svéd, holland: ajánljuk. A kisebb európai nyelvek beszélőire jóval kisebb a kereslet, viszont kevesen is beszélik őket, ezért mindig találsz velük munkát. De ha csak utazgatni akarsz, azért még nem muszáj megtanulnod norvégül, Skandináviában az utolsó falusi kocsma alkoholistái is játszi könnyedséggel váltanak át angolra.
  • Latin, ógörög, eszperantó, lovári: nem ajánljuk. Tanulj latinul, ha eredetiben akarsz Julius Caesart olvasni, egyébként nem lesz belőle hasznod. Kulturális érdekességnek jó, de ma már az orvosoknak, jogászoknak sem kell igazán, amennyit beléjük vernek az egyetemen, épp elég. És mi vagyunk a legszomorúbbak, de ki kell mondanunk: eszperantóul tudni annyit ér, mint belépni egy bélyeggyűjtő hobbiklubba. Barátokat nyilván szerzel vele, de van már egy igazi világnyelvünk, angolnak hívják. Csábító lehet a lovári nyelvvizsga is, de nehéz elképzelni, hogy könnyen hasznosíthatod a tudásod.


A lényeg, hogy szinte bármilyen nyelvtudás hasznos, csak tanulj lelkesedéssel, kedvvel. A döntés rajtad áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr631685611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltetű 2010.08.02. 21:34:56

Nagyon jó poszt!

Épp most tanulok görögöt angol, német és japán után. Élvezet.

ikuccica · http://vikuc.blog.hu 2010.10.21. 11:07:18

Én észtül kezdtem el tanulni...a német és az angol után. Ha megtanultam észtül, akkor jöhet az orosz, bár nem szeretem annyira, de keleten (lengyelország, letto, litvánia, ) könnyebben boldogul az ember...

El Mexicano (törölt) · http://elmexicano2010.blogspot.com 2012.05.30. 09:38:55

"(Ha a haszonelvűség vezet, ne a spanyolt válaszd: nagy a konkurencia, a spanyol évek óta divatnyelv, rengetegen tanulják.)"

Én ezt megcáfolnám: a spanyol tényleg csak "divatnyelv", ami éppen azt jelenti, hogy nagyon kevés iránta a VALÓS érdeklődés, és még kevesebben vannak, akik tanulják/tanulták. Az angol után a vezető nyelvek, amelyeket a legtöbben tanulnak, a német, a francia és az olasz, a spanyol csak a negyedik-ötödik helyen áll. A többi csak a látszat. Bármilyen fórumot megnézel, hogy ki milyen nyelven tanul, elvétve egy-két olyan hozzászólás lesz, hogy spanyolt. A spanyol iránti érdeklődés a spanyol nyelvű zene és a lányok körében a spanyol focisták miatt nagy látszólagosan, ami viszont azt támasztja alá, hogy ezek múló fellángolások, nagyon kevesen vannak, akik csak ezért tényleg belevágnak a tanulásába és viszik is valamire (azaz nem hagyják abba rövid időn belül).

El Mexicano (törölt) · http://elmexicano2010.blogspot.com 2012.05.30. 11:14:15

Egyébként ma már sajnos csak nyelvtudás nem elég ahhoz, hogy valaki valahol könnyen el tudjon helyezkedni (én itt elsősorban a középfokú nyelvvizsgára gondolok). Ha már van állásod, akkor előny, de pl. két KF "C" állami nyelvvizsga önmagában nem jó semmire.


süti beállítások módosítása