A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Tanulj svédül! Hol és hogyan?

2013.03.19. 08:23 - lingwing

Címkék: svéd kis nyelvek

Tényleg, miért is ne? Volt már szó arról, hogy miért érdemes egy kis nyelvet tanulni, s miért ne lehetne ez a nyelv a svéd? Ha másért nem is, az alábbi hirdetés szellemes öniróniájáért, vagy azért, mert Svédország egyszerűen jó hely. Igen, farkasordító hideg van ott, és télen nagyon korán sötétedik, ugyanakkor Svédország az egyik legjólétibb állam, itt jár a legtöbb ember könyvtárba, jó filmeket csinálnak és jó krimiket írnak, pedig, különösen bizonyos kultúrpápa országokhoz képest alig lakik ott valaki! Nekem az ottani családpolitika is nagyon szimpatikus, nevezetesen az, hogy 1974 óta (!) az apa és az anya feloszthatja egymás között a fizetett szülői szabadság időtartamát, sőt van egy időszak, amikor az apának kötelező babáznia, különben a család elesik a támogatástól.

Svédül tanulni ráadásul - a források hozzáférhetőségének szempontjából - sokkal könnyebb, mint mondjuk izlandiul, és valószínűleg gyerekjáték annak, akik már tanult angolul és/vagy németül. És ha valaki tud már középfokon, egy egész világ nyílik meg előtte: a dán és a norvég. 154464_303708426407272_2063579229_n.jpg

Hova forduljunk, ha svédül szeretnénk tanulni? Ha tanfolyamot keresünk, a Skandináv Házban remélhetőleg találunk kedvünkre való csoportot, itt egyébként böngészhetünk a skandináv kulturális programok között, és nyelvi klubokhoz is csatlakozhatunk. Indítanak svéd nyelvtanfolyamokat Budapesten a kifejezetten a kis nyelvekre specializálódott Effy és Selyemút Nyelviskolában is. Ha pedig nem a fővárosban lakik valaki, még mindig tanulhat online!

És aki önállóan szeretne tanulni, gyakorolni a papíralapú tankönyveken túl... Enyhén túlzás azt állítani, hogy az internet hemzseg a svéd nyelvtanítós anyagoktól, de azért akad néhány dolog, (melyeket főleg akkor tudunk használni, ha valamennyire beszélünk angolul):

Aaron Rubin weboldalán segítséget kaphatunk a kiejtéshez és fenn van néhány lecke kezdőknek is, szavakkal (sajnos nem összefüggő szöveggel vagy párbeszéddel) és nyelvtannal. Úgy tűnik, hogy az oldal létrehozója további leckékkel szerette volna bővíteni az anyagot, erre azonban nem került sor. De már ez is több, mint a semmi! A Loecsen nevű oldalon pedig szavakat és kifejezéseket tanulhatunk - fontos, hogy a kiejtést is meghallgathatjuk. Nem kezdőknek, ha van vér a pucájukban, itt ez a leíró nyelvtanos oldal.

Ez pedig egy angol nyelvű blog a svéd nyelvről és egyéb kulturális érdekességekről.

A korábban már kitárgyalt LingQ-nak is van svéd részlege!

Ki ne hagyjuk a szótárakat: két használható angol nyelvűt találtam: ezt és ezt.

Haladóbbaknak jól jöhetnek svéd hangosmesék, hiszen a meséket viszonylag könnyű megérteni, és a hallásértés nagyon fontos. Ez is egy mesés oldal.

Aki pedig komoly dolgokat, például híreket szeretne olvasni, annak itt egy nyelvtanulóknak íródó hírportál, a Klartext.

Bármilyen további tippnek, linknek, ötletnek nagyon örülünk!

Ja, és a Cirkus Cirkör is svéd, mondjuk hozzájuk nem kell svédül tudni!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr762901553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása