A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Wordhippo

2013.02.01. 08:31 - lingwing

Címkék: angol szótárak szótárazás

Ha gyakran írsz angolul, vagy erre törekszel (akár a munkád, akár külföldi barátaid miatt), imádni fogod a Word Hippo nevű oldalt.

Amennyiben egy szóban kéne összefoglalnom, mi is pontosan ez a kedves víziló, azt mondanám: szótár. De szerencsére nem kell - így azt is leírhatom, hogy a szöveget író ember számára a Word Hippó használatának élménye tökéletesen ellentétes azzal, amikor a NAV segítségével próbáljuk elektronikusan kitölteni és beadni az adóbevallásunkat, vagy a MÁV honlapján vásárolunk jegyet, és ÁFÁ-s számlát kérünk róla. A Word Hippo ugyanis felhasználóbarát, és a felhasználó számára fontos funkciókat gyűjt egybe.

Hippo-Butt-634x423.jpgHiszen egynyelvű szótár - bár nem ez a legerősebb tulajdonsága, hiszen a The Free Dictionary például alaposabb  szócikkekkel rendelkezik, de ellenőrzésre, tájékozódásra ez is tökéletesen alkalmas.

Kereshetünk vele ellentéteket. Mire jó ez? Egyrészt előfordulhat, hogy a megfelelő szó nem jut eszünkbe, de az ellentéte igen. És sokszor az ellentét tagadása is jó valamire: egészen pontosan eufemizmusra. Például a német barátnőnk, akivel angolul emailezünk, aggódik, hogy túlsúlyos (obese). Így is vigasztalhatjuk: Don't worry, it's true you're not underweight, but I think it suits you and there are lots of blokes who don't like skinny girls.

Kereshetünk vele szinonimákat. Ez is fontos: szóismétlést elkerülendő, vagy hogy képesek legyünk megragadni a megfelelő jelentésárnyalatot.

Kereshetünk mondatokat az adott szóval. Ez a kedvencem! Kiderül belőle, hogy pontosan mikor, milyen esetben, és hogyan használnak egy szót.

Rímek után is kutakodhatunk: ez kedves, ss a segítségével sokat tanulhatunk az angol szavak kiejtéséről.

Kiejtést is megad!

Szókezdetet, szóvéget és szótöredéket is kereshetünk. Na jó, olyan ritkán fordul elő, hogy jaj, itt van a nyelvem hegyén, na, az a vége, hogy ...table, ja vegetable! De szó elejével ugyanez gyakrabban megtörténik, és persze a segítségével azt is megkereshetjük, hogy egy szónak milyen formái léteznek. Mondjuk a filmszerűt keressük, és megtalálhatjuk a cinema- kezdetű szavak között.

Többesszámot, múlt időt, E/3. személyű alakot is megad. Itt minden kételyt el kell oszlatni, hiszen a rendhagyó alakok gyakran okoznak meglepetést.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr985036679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása