A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Best of 2012: újrakezdés a tudás anyja?

2013.01.04. 08:16 - lingwing

Címkék: tippek nyelvtan nyelviskola tévhitek nyelvtanár

Szeptemberben sok-sok nyelvtanfolyam indul. Pár hónappal ezelőtt megfogadtuk, hogy ha nyáron nem is, tanévkezdéskor most már tényleg nekivágunk a nyelvtanulásnak. Ilyenkor rögtön adódik a kérdés: milyen csoportba menjünk? Illetve ha magántanárhoz megyünk, milyen szintű könyvből tanuljunk? Érdemes-e újrakezdeni?

Van egy 28 éves tanítványom, Hortenzia. Egy fűtőelemekkel kereskedő cégnél dolgozik. A gimiben tanult angolul, de akkor még valahogy nem érdekelte, és egyébként is kb. félévente más tanárja volt, néhányuk állítólag helyesen sem tudott írni! Igaz, hogy másfél évig végül Böröczné volt az angoltanár, aki szigorú volt, de legalább tanított valamit, de abban az évben Hortenzia pont szerelmes volt az osztálytársába, Bencébe, és egyszerűen nem tudott órán figyelni. Aztán a főiskolán járt angolra, és valahogy meg is szerezte a diplomához szükséges alapfokút, maga sem tudja, hogyan, az biztos, hogy elég rendesek voltak a vizsgáztatók... Azóta nem nagyon foglalkozott az angollal, bár volt egy nyelvtanfolyam, ahova fél évig járt, de azt nem fejezte be, mert megbetegedett a nagymamája, és folyton hozzá kellett járnia.

Hortenzia most be akar iratkozni egy újrakezdő csoportba. Arra gondol, hogy hiányoznak az alapok; már nem emlékszik arra, hogy van a we tárgyesetben; a legtöbb rendhagyó igének elfelejtette a múlt idejét; van az a furcsa igeidő, az a Perfect vagy micsoda, amit sosem értett meg rendesen, és biztosan vannak hiányosságok más igeidők tekintetében is; és bár ahogy így belenézett a régi könyveibe, egészen jól érti a hamburger keletkezéséről szóló olvasmányt, de például magától talán még a szék se jutna eszébe angolul. Na jó, az chair, de akkor az, hogy . És az biztos, hogy ha most valakivel beszélgetnie kéne, csak mekegni tudna.  

Ismerős?

A nyelvtanulók között rengetegen vannak Hortenziához hasonló helyzetben. És a legtöbbjük vágya egy újrakezdő csoport. Netán a magántanárral gyorsan végigszaladni egy kezdő tankönyvön.

Nem folytatni akarják, hanem újrakezdeni.

És ez persze nem is okoz semmi gondot: a tanfolyamon nagyon jól megy minden, a házi feladatot öt perc alatt megcsinálják, és még újat is tanultak: van pár ismeretlen szó, és végre arra is megtanulták a szabályt, hogy mikor kell az ING-es alaknál az utolsó betűt megkettőzni (pl. putting). Hurrá! Csakhogy megint közbejön valami. Hortenziának váratlanul megkéri a kezét a pasija, és össze is költöznek. Az új lakhelye nagyon messze esik az órák helyszínétől, és egyébként sok a teendője az esküvővel kapcsolatban, úgyhogy egy darabig most nem fog tudni angolul tanulni.

És kezdődhet minden elölről.

Ne essünk a folytonos újrakezdés csapdájába! Hortenzia például nyugodtan elmehetett volna egy Pre-Intermediate, azaz középhaladó csoportba. A nyelvtudás ugyanis nem egyenlő a nyelvtani tudással, tehát ha valaki nem elékszik arra, hogy pontosan mikor kell használni a Present Simple-t, még nem jelenti azt, hogy kezdő! A nyelvtudás arról szól, hogy mennyire tudunk szöveget alkotni vagy megérteni (írásban és szóban), és biztos vagyok benne, hogy ha valaki évekig tanult angolul, ragadt rá annyi, hogy egy csomó mindent eleve megértsen.

A többi meg jön magától, pontosabban előjön: magunk is meg fogunk lepődni, hogy mennyire! Eleinte egy kicsit nehéz és kaotikusnak tűnhet az egész, de jobban megéri az elején többet küzdeni és így időt nyerni, mint újrakezdeni és az időt pocsékolni. S fölösleges a nyelvtan miatt aggódni: a(z angol) nyelvtanítás a nyelvtani tudnivalók ismétlésére és elmélyítésére épül. A tankönyvek az igeidőket például folyamatosan összehasonlítják: a Headway Intermediate a Present Continuous és a Simple összehasonlításával kezd, pedig ezek az igeidők Elementary szinten fordulnak elő először! Néhány folttal a tudásunkban még bőven el lehet jutni a középfokig - és főleg egy magántanárnak egyébként is kutya kötelessége segíteni az óra közben felmerülő, nem világos dolgok tisztázásában. Alapvető dolgoknak pedig mi magunk is könnyen utánanézhetünk. 

Csináljunk meg néhány szintfelmérőt, szánjunk egy kis időt régi tankönyveink lapozgatására, menjünk a szintünknek megfelelő, vagy akár annál egy kicsivel erősebb csoportba! Persze az ésszerűség határain belül: ha valaki utoljára általános iskolában, az orosztanárból átképzett angoltanár segítségével a The colour of your car suits your wife's blue eyes típusú mondatokat gyakoroltató tankönyvből tanult és aztán huszonöt évig meg sem szólalt, ne menjen felsőfokú előkészítőre!

Tehát: újrakezdés csak indokolt esetben!

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr173220853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2012.09.06. 09:10:26

Sose értettem ezt az állandó újrakezdés dolgot. Mi a jó benne?

Azt sem vágtam soha, hogy mit nem lehet az igeidőkön érteni. A képzésük egy táblázatban levezetve logikusan összefoglalható (tükörfordításokat is mellékelve), nyilakkal mutatva, hogy melyik segédigés rész jelenik meg újként és hogy változik vele a többi. Az igeidők használata pedig pontokra, címszavakba szedve annyi táblázatban összeszedhető, ahány igeidő van (az adott tanár, iskola szerint). Azt sem tudom, mit lehet ennyit izmolni az igeidőkön. Az angolnak csak egy kis része, aztán az iskolákban csak ezt tanítják 8+4+valamennyi évig. Ez kb. olyan, mintha egy némettanár végig csak derdidászozna, mint az elakadt lemez. Nyugodtan lehetne angol tanulni, angolt tanítani igeidők nélkül is, az igeidők és a nyelvtudomány előtt is volt élet és nyelvtanulás.

Hortenzia drága meg magára vessen, így sose fog angolul megtanulni, pedig már mindenhol kérik.

lingwing 2012.09.06. 15:49:12

@Devourius: Reméljük, hogy Hortenzia azóta belátta az újrakezdés értelmetlenségét... :)

henis 2012.09.07. 17:11:10

@Devourius: Az a baj, hogy a táblázatokat kábé a hajadra kenheted :)

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2012.09.07. 21:38:43

A táblázatban legalább minden egy helyen van, könnyebben áttekinthető, a dolgok összehasonlíthatók. Nagyon kezdő is meg tudja tanulni belőle, ha már 1000x-re néz ki valamit, akkor megmarad benne, mint egy telefonszám.

Nyilvánvaló, hogy a táblázatok még nem nyelvtudás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 08:16:57

Az újrakezdés mindig jó, de érdemes mindig alapszintről indulni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 08:21:38

@Devourius:

Magyar ember részére az igeidő alapból nehéz ügy, mert a magyar nyelv ebben szegényes: magyarul simán elvagyunk három, sőt két igeidővel.

Az angolban szerintem magyarok számára a legnehezeb a Simple Past és a Present Perfect elkülönítése.

Hiába vannak kitűnő táblázatok: egy dolog megérteni az elméletet (ehhez elég pár nap), más dolog konkrét mondatokban eldönteni, hogy most akkor éppen melyiket kellene használni.

Más nyelvben is van hasonló. Egy angol haverom magyarul tanul. Tudja elméletben kiválóan a határozott és a határozatlan igeragozást, mikor melyik használatos (szerencsére erre vannak a magyarban elég pontos szabályok), de most is, az esetek 5-10 %-ában rosszul használja még.

henis 2013.01.11. 16:59:51

Igaziból nem szabadna az angol igeidőket magyarul tanulni. Teljesen más a gondolkodás, az idősíkokhoz való viszonyulás a két nyelvben, nem lenne szabad erőltetni az egy az egyben megfeleltetésüket (aka fordításon, magyar nyelvű magyarázatokon keresztül tanulni).

Spanyolkecskemeten.hu 2013.06.14. 10:31:17

@lingwing:
Szerintem sokan azért szeretnek örökösen újrakezdeni, mert nincs elég önbizalmuk. Ahogy a cikkben is volt, egy ilyen csoportban ők lehetnek az ÁSZ-ok, viszont ha kicsit haladóbba mennének, akkor bizony sok újat kellene tanulniuk és sokszor nem értenék magnót vagy a kérdéséeket. De ha az ember nem hagyja el a komfortzónáját, akkor semmi újat nem tanul.

lingwing 2013.06.14. 14:54:17

@Spanyolkecskemeten.hu: elég fontos dolgot mondtál ki,, Spanyolkecskeméten. De azt hiszem, hogy ez az önbizalomhiány Magyarországon különösen jellemző.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2013.06.19. 18:29:42

Nem hinném, hogy az önbizalomhiány. Egyszerűen csak a lustaság és a komfortzóna kényelme. Meg aztán az emberek nem szeretnek égni, hibázni, kényelmetlenül a komfortzónán kívül küzdeni. Nem értik meg, hogy ahhoz, hogy megtanuljunk egy nyelvet, ahhoz mindenképp égni kell, meg kell alázkodni, nem szabad félni a hibáktól és a kinevetéstől, kínos pillanatoktól. Egyszerűen ez az ára, természetes velejárója a nyelvtanulásnak.


süti beállítások módosítása