A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Állásinterjúk trükkjei: Skype-interjú idegen nyelven

2012.09.21. 08:30 - Wing mester

Címkék: álláskeresés állásinterjú minden nyelv

Annyira belejöttünk a(z idegen nyelvű) karriertervezésről szóló bejegyzések írásába, hogy most külön posztot szentelünk az állásinterjúk egy különleges fajának. (Bár az alábbiak egy része természetesen a "normális" állásinterjúra is vonatkozik.)

Egy állásinterjúhoz ma már nem mindig kell nem kell lefáradni a cég irodájába, elég egy webkamera és egy Skype-jellegű szoftver. A Skype-interjú első látásra elriaszthat néhány jelentkezőt („honnan tudom, hogy komoly a dolog, és nem a netre akar felrakni?” – kérdezi itt egy ijedt kommentelő), de a helyzet az, hogy egyre több cég dönt úgy: állásinterjúit pénz és idő megspórolásának céljával áthelyezi az internetre. A módszer különösen praktikus, ha a hr-est és az állásra jelentkezőt országhatárok választják el egymástól, de legalábbis más városban élnek.

Amennyiben külföldi állásajánlatokra jelentkezünk, különösen valószínű, hogy előbb-utóbb bennünket is elér a végzet, hiszen kevés potenciális munkaadó óhajt számunkra repülőjegyet vásárolni Rómába vagy Manchesterbe egy beszélgetés kedvéért. Több blogbejegyzés és videó is foglalkozik azzal, immár magyarul is, hogy miként készülhetünk fel az állásinterjúra. Mivel e blog szerzőinek egyike a közelmúltban saját bőrén is megtapasztalhatta, mely módszerek a leghatékonyabbak, az alábbiakban bemutatunk néhány tanácsot. Persze különös hangsúlyt helyezünk a nyelvi felkészülésre (ami véleményünk szerint végeredményben sokkal fontosabb, mint a technikai részletek).

  • Kipróbált technológiát alkalmazzunk. Ha tudjuk, hogy az interjút Skype-on végezzük, ne aznap reggel frissítsünk a legújabb verzióra, amiről nem tudjuk, hogyan működik. A kapkodás rossz benyomást kelt. Működjön a webkameránk is.Slipknot.jpg
  • Fontos, hogy jól megvilágított helyen üljünk, részesítsük előnyben a természetes fényt; világos háttér előtt az arcunk sötétnek tűnhet. Nem közömbös, hogy mi van mögöttünk: egy nagy presztizsű tanácsadói álláshoz jobban illik a könyvespolc a Révai Nagy Lexikonának első tíz kötetével, mint egy Slipknot-poszter.
  • Nézzünk a webkamerába. Akármennyire is természetellenesnek tűnik, ez kelt olyan benyomást, mintha partnerünk szemébe néznénk.
  • Öltözzünk az alkalom súlyának megfelelően, legalábbis felül. Nem gond, ha alul lila zokniban és alsónadrágban pompázunk.
  • Teremtsünk nyugodt körülményeket: kerüljük a zajos kávézókat, ha otthon maradunk, zárjuk ki a macskát, kisgyerekünket küldjük le a parkba idős nőrokonainkkal. Minden figyelem-elterelés romboló hatású.
  • Az idegen nyelvű interjú előtt melegítsünk be valakivel, aki a nyelvet jól beszéli: kérjük meg barátainkat vagy tanárunkat, hogy közös brainstorming keretében tegyenek fel olyan kérdéseket, amik állásinterjún előfordulhatnak. Nem árt, ha a kérdések minél "gonoszabbak": inkább most akadjunk meg a válasszal, mint élesben. Jegyzeteljünk és ismételjünk.
  • Használjunk „paneleket”: az interjút megelőző bemelegítés során vázoljuk fel a várhatóan szóba kerülő kérdéseket, és álljunk készen arra, hogy ezekről a témákról tételszerűen tudjunk hosszabban is beszélni, mintha csak nyelvvizsgán volnánk. Ez különösen hasznos, ha nyelvtudásunkat nem érezzük biztosnak.
  • Bizonyos helyzetek minden interjún óhatatlanul előfordulnak. Ha valószínű, hogy egy ponton dicsérni fogjuk a szóban forgó céget, jóelőre jegyzeteljünk ki minél több pozitív kifejezést. Nem ismételhetjük folyton az „igen fontos” kifejezést, alkalmazzuk mellette a „rendkívül jelentős”, „kiemelkedő”, „figyelemre méltó”, „páratlan jelentőségű” szinonimákat is. Magyarul ez könnyűnek tűnik, de például angolul „very important” – és mi még?
  • Meglehet, hogy nem értjük pontosan, amit partnerünk mond. Visszakérdezni Skype-on sem szégyen, sőt a meg nem értést így játszi könnyedséggel álcázhatjuk technikai problémának. Akár előre kieszelhetünk egy mondatot, amivel visszakérdezünk.

 

További olvasni- és néznivaló:

A Time angol nyelvű videofilmje a technikai részletekről

A Jobline magyar cikke hasznos tippekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr994791388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luzercica 2012.09.21. 11:10:40

Két évvel ezelőtt egyik kollégám nővére egy angliai cégnél akart elhelyezkedni. Skype-on megtörtént az interjú, majd 5 vagy 10 percig (nem emlékszem már) gépelni kellett, természetesen angolul, és el kellett érnie egy bizonyos leütésszámot. No, gépelni azt nem tudott a leányzó, úgyhogy én a munkahelyemen gépeltem helyette. Nagyon nehéz volt, mert halandzsa angol szöveg volt. Felvették. Ő meg beíratkozott egy gyorstalpaló gépíró tanfolyamra.

lingwing 2012.09.24. 21:22:16

@Luzercica: de akkor, gondolom, nem kamerával volt...

Luzercica 2012.09.25. 00:12:02

@lingwing: Természetesen nem!!! Kapott valamilyen bonyolult kódot, azon kellett bejelentkeznie és 5 percen belül elkezdeni a gépelést. És az interjú után egy-két nappal kellett, mert adtak időt a felkészülésre......Hiába perfekt gépíró valaki, ha más nyelven kell és nagyon gyorsan, könnyen hibázik. Éppen hogy elértem a kívánt leütésszámot, de az már nem számított, mert felvették. Nem tudom, milyen állásra jelentkezett, hogy ennyire fontos volt a gyorsaság.


süti beállítások módosítása