A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Jogsegély a csaló nyelviskolák áldozatainak

2011.01.03. 11:01 - lingwing

Címkék: tippek nyelviskola ámítás

A Népszabadság 2010. december 29-ei számában Ónody-Molnár Dóra cikke számol be a csaló nyelviskolák trükkjeiről és a Nyelviskolák Szakmai Egyesületénél igénybe vehető jogsegélyszolgálatról:

Az ügynök megtalálta a férfit, többször is kereste, pénzről nem ejtett szót, majd addig „fűzte”, amíg a férfi azt nem mondta: legyen. Befizette a beugró 15 ezer forintot. Nem sokkal ezután meghalt, három kiskorú gyereket hagyva maga után. Az özvegyen maradt feleségének fizetnie kell a tanfolyamot, amit szerencsétlen férje el sem kezdett. Ez az ügy már megjárta a bíróságot. A bíró az iskolának adott igazat.

A fiatal nő haladó nyelvtanfolyamra szeretett volna járni, ezért be is fizette a kezdő öszszeget. Az első órán kiderült, hogy a kezdők közé ültették. A nő nem kívánta tovább igénybe venni a nyelviskola szolgáltatásait, ezért felmondta a szerződést, és visszakövetelte a pénzt. Ezt visszautasította az iskola, és arra kötelezte a nőt, hogy vagy fizessen 224 ezer forintos tanfolyami díjat, vagy hozzon maga helyett másik tanulót.

E három történetet az 1992 ótaműködő Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára meséli. Sipos Júlia azt mondja, tömegével érkeznek hozzájuk a panaszok az ügyfeleiket becsapó nyelviskolákról. Sipos Júlia szerint több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van. A leendő tanulóknak érdemes már a szerződéskötéskor résen lenniük, ugyanis a csaló nyelviskolák megtévesztő eljárásainak több közös vonása van.

– Jellemző módon, ügynökökön keresztül értékesítik a tanfolyamokat. Az ügynökök lehengerlő stílusban, gondolkodásra időt sem hagyva igyekeznek meggyőzni az érintetteket. Nem csupán hiányosan tájékoztatják az érdeklődőket a tanfolyam lényegéről, de a legtöbb esetben az érintetteket félretájékoztatják – mondja Sipos Júlia, hozzátéve: áttekinthetetlen, szabad szemmel rosszul látható apró betűs kiegészítésekkel ellátott „szerződést” íratnak alá az érintettekkel. Az aláírást azonnal előlegfizetés követi, amellyel a rászedett „azonnali és visszavonhatatlan” megrendelést adott a nyelviskolának, így vissza már nem léphet, és hónapokon keresztül jönnek a több tízezres számlák, akármi történjék is. Ha valaki mégis kiszállna, bíróságon találja magát, ahol addigra már a kamatokkal együtt több százezer forintos követelést állítanak vele szemben. Sipos Júlia szerint a minőséggel is súlyos gondok vannak, a nyelviskolák egy része nem tartja meg az órákat, egyes helyeken tanár sincs, csak konzultáns.

– Számtalan szerződést átnéztünk. Egyértelmű, hogy a szóban forgó nyelviskolák szerződései nem tartalmazzák a felnőttképzési törvény által előírt elemeket. Így például nincsenek egyértelműen meghatározva, mikor kezdődnek a tanfolyamok és mikor fejeződnek be, a megállapodásokban az ügyfeleknek a későbbiekben semmilyen lehetőségük sincs a feltételek pontosításának kikényszerítésére, illetve visszalépni – mondja Sipos Júlia. Ezért az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jogsegélyszolgálatot hoztak létre. Az egyesület munkatársai a nyesze@t-online.hu címen várják azoknak a jelentkezését, akiket becsaptak a nyelviskolák.

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr932546696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2011.02.07. 06:11:53

Megragadnám az alkalmat, hogy mindenkit óva intsek a 2F nevű társaságtól. Nagyon erőszakos, nagyon gyanús.

gvarga 2011.02.20. 23:32:53

Miről szól a NYESZE médiaüzenete -valójában- ?

Olvasva a fenti cikket, szeretném az olvasó figyelmét felhívom egy-két apróságra: Érdekes módon csak a NYESZE tagoknál van minden rendben. Ott megengedett a 4-5.000Ft-os 45 perces óradíj (nézd meg a tagsági iskolákat!), de ha a tagiskolán kívül más iskola hirdet ilyen képzési díjjal, az már “csalás”. Ezek az iskolák ennyire hibátlanok lennének vagy esetleg ezeknél az iskoláknál a moderátor minden apróságra odafigyel?
Kit képvisel a NYESZE? Ha jól belegondolunk, mint a Nyelviskolák Szakmai Egyesületet nem is foglalkozhatna a témával, az alapító okirata szerint (keress rá az interneten) csak a saját tagjaival és tag jelöltjeivel foglalkozhatna. Akkor miért is “szapulja” a nem “Q” betűs iskolákat (és a bíróság munkáját is egyben)???
NYESZE-s minőség: Ez nem más, mint egy akkreditációból átvett feltétel rendszer, azaz semmivel nem tud többet, mint az akkreditáció. Mese, hogy kontrollálva vannak a tanárok a NYESZE-s minősített intézményekben! Ugyanannyira tudja ellenőrizni (kevesebb jogkörrel), mint maga az akkreditációs testület. Csodálkozom, hogy a FAT még nem tette helyre a NYESZE-t. Megengedi, hogy nem „biztonságos” iskolának nevezze azokat a nyelviskolákat, akik akkreditációval rendelkeznek. Jó ha tudod, egy akkreditáció elkészítése több millió forint, ezt bárki nem tudja megszerezni, csak azok, akik komolyan akarnak foglalkozni a szakmával.

Jó tanácsok:
1. Minden szerződést olvass el! Ha kérdésed van, és nem értesz valamit kérdez vagy kérj segítséget. Fontos tudni, hogy a szerződésnek két oldala van azaz, ha lazán kezeli az iskola a szerződést, akkor lazán kezeli majd a képzésed is. Pl: nem fog ragaszkodik a csoportos képzésnél, hogy végig vidd, bármikor kiszállhass belőle. Szerinted, ha kevesebb a létszám a gazdaságos minimumnál, akkor lemondja a képzést (tanárait nem fizeti ki) vagy inkább feltölti olyan emberekkel akik nem egy szinten vannak?
2. Problémád van: Fordulj az intézményhez, kérdezd őket. Minden intézménynek van panaszkezelése (akkretditált iskoláknál kötelező)! Továbbá ma Magyarországon elég butának kell lennie annak a cégnek, aki nem kezeli megfelelően a vevőpanaszokat. Persze neked is kompromisszum késznek kell lenned egy szerződéses viszonyban, minden félnek a együttműködésre kell törekednie.
3. Az ár meghatározza a minőséget – gazdaságos termék család: Ne higgy olyan ígéretnek, aki azt mondja neked, hogy 30.000.-Ft ért ad 120 órát és ott mindenki a Te szinteden lesz. Szerinted hány fővel fogja indítani a csoportot, ahhoz, hogy azt ő is ki tudja gazdálkodni? . Gondold csak végig, hogy mi lesz egy csoportban, ha különböző szinteken vagytok és akkor az időpontok egyeztetéséről még nem is szóltam! Végezz matematikát az áraknál, hogy lehetséges-e annyiért a képzés vagy sem. Sokkal drágább és idő igényesebb, ha később jössz rá arra, hogy sehova nem haladtok, mert igaz befizettél x órát, de nem halad a képzés sehova, mert nem tud indulni azon a szinten a csoport, mint amin Te vagy. Évek repülhetnek el!
4. Ne válassz magánnyelvtanárt: Az a magánnyelvtanár, aki nem tudott egy céget alapítani (nem számla képes), minősítéseket (akkreditációt szerezni) vagy csak engedélyszámot is kérni (nem rendelkezik képzési programmal, azaz nem tudja mit csinál). Igaz pár ezer forintot kér óránként, ha elmész órára ott leszel, ha nem mész, akkor nem lesz óra tartva. Egy biztos, nem fogja érdekelni a Te nyelvtudásod és Te nem is kérheted tőle számon, hiszen semmilye nincs, ami alapján számonkérhetnéd. És még egy érdekesség ebben az estben, amibe még valószínű Te sem gondoltál bele, Te magad is törvényt sértesz, belegondoltál már ha olyan magántarárhoz mész, aki még számlát sem tud adni, te magad is adót csalsz?

Melyik intézményt válaszd: Azokat az intézményeket melyek rendelkeznek akkreditációval, szimpatikus a képzésük, módszerük (rengeteg féle módszer van a piacon, ismerd meg ezeket) és figyelnek rád, ahol Te vagy a képzés középpontjában, ahol törődnek azzal amiért oda mentél, hogy nyugodtan nyelvet tanulhass!

lingwing 2011.02.21. 08:03:13

kissé hosszú, zavaros, reklámízű, de hasznos komment.

Mondjuk nem értek egyet a nem-nyelvtanárral: nagyon sok tanárnak, aki a nyesze iskoláinál tanít, magántanítványai vannak, és bár számlaképes, nem ad számlát a magánóráiról. Az adócsalást előhozni pedig kissé képmutatás, a nyelviskolák ugyanis elég ritkán veszik fel státuszba a nyelvtanárokat, akik így kényszervállalkozásokat indítanak.


süti beállítások módosítása