A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

A 16 éven aluliak afro-amerikai rapszövegértéséről

2010.12.30. 13:22 - lingwing

A Nemzeti Média- és Hírközlési Médiahatóság levele vizsgálatot indított a Tilos Rádió ellen, amiért a csatorna szeptember 2-án délután előzetes figyelmeztetés nélkül adott le egy "kiskorúak erkölcsi, szellemi és pszichikai fejlődésére hátrányos hatású" Ice-T számot. Az NMHH tehát azt feltételezi, hogy a 16 éven aluli hallgatók a rapszámot olyan mélységben értették, hogy a szöveg káros hatással lehetett rájuk.

Bárcsak.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy a kiskorú hallgatók nem csak Ice-T-t, hanem a CNN külpolitikai hírműsorait és a Royal Shakespeare előadásait is minden nehézség nélkül megértenék. A levél aláírója, Boross Mária főosztályvezető pedig nyilván nem azokra a 16 éven aluliakra gondolt, akiknek az apukája korábban Bronxban dolgozott szociális munkásként, hanem a kiskorúak hallásértési képességére általában.

Azonban ezeknek a gyerekeknek a többsége nemhogy Ice-T-t, a CNN-t vagy a Royal Shakespeare előadásait, de még a kezdő és középhaladó szint közé kalibrált, "miért nem tudott Barry narancslevet venni"-típusú hallásértéses szöveget sem érti meg.

A levél arra hivatkozik, hogy az angol nyelv mennyire népszerű, és hogy milyen sokan nyelvvizsgáztak angolból az elmúlt évtizedben. Ám a középiskolát befejező gyerekeknek csak egy része, 23,2 %-a rendelkezik alap- vagy középfokú nyelvvizsgával (csak erre, illetve az általános iskolát befejező gyerekekre vonatkozó adatok érhetők el). Nem árt figyelembe venni, hogy a legtöbb diák vagy szülő éppen az érettségi előtti egy-két évben kap észbe, hogy nem csak láblógázni kéne az órákon, hanem rendesen meg kéne tanulni angolul (hiszen plusz pont a felvételinél), és sokszor el is küldik a gyereket magántanárhoz (mert nem bíznak a középiskolai nyelvoktatásban). A 16 éven aluliak többsége tehát legfeljebb álmodik a nyelvvizsgáról.

De még ha lenne is nekik – a nyelvvizsga nem feltétlenül a nyelvtudást, hanem azt bizonyítja, hogy a nyelvvizsgázó meg tudta oldani a nyelvvizsga feladatait (ahogy erről korábban írtunk). De ha ebben nem is, abban az olvasó biztosan egyetért, hogy a sikeres nyelvvizsga nem jelenti azt, hogy a bizonyítvány boldog birtokosa rögtön érteni kezdi Ice-T-t. Ha valaki megérti, hogy hányadik vágányra érkezik Oxfordból a vonat (alapfok), hogy Harry hogy érezte magát másodunokatestvére, Ralph esküvőjén (középfok) és hogy milyen témájú panaszlevek érkeznek a Qantas légitársasághoz (felsőfok), nem jelenti azt, hogy érteni fogja az afro-amerikai szlenget és az „összes nigger csak teszi az agyát” típusú mondatokat is.

Hiszen az angolórákon igen ritkán hallgattatunk a diákokkal csúnya szavakat tartalmazó számokat: maradunk az Ice-T-hez képest illedelmes Beatles-nél, a Madness Our House és Britney Spears Oops!... I Did it Again című számánál. Szlenget is legfeljebb kuriózumként tanítunk, hiszen 1. maguk a nyelvtanárok sem ismerik jól a szlenget, 2. nem ez a legfontosabb az Európai Unióban való hatékony kommunikációhoz, 3. a szleng annyira gyorsan változik, és annyira más a különböző nyelvterületeken, hogy szinte felesleges erőfeszítés Magyarországról követni.

Arról nem is beszélve, hogy még az ilyen-olyan nyelvvizsgával és tapasztalattal rendelkező nyelvtanár sem érti a számok szövegét. Magam is végighallgattam a szóban forgó, It's on című számot, s bizony mondom, hogy egy csomó mindent egyáltalán nem értettem belőle, annak ellenére, hogy erősen koncentráltam. Az emberek többsége pedig nem a hallásértéses feladatoknál alkalmazott intenzív figyelemmel hallgatja a rádiót.

Én, mint évtizedes tapasztalattal rendelkező nyelvtanár, minden kétely nélkül biztosíthatom a Médiatanácsot, hogy nem hallgatta kiskorúak tömege a Tilos Rádió adását azon az őszi délutánon oly intenzíven figyelve, ahogy a nyelvtanárok csak álmodnak róla, és hogy az afro-amerikai szleng nincs annyira a kisujjukban, hogy a szám szövege megronthatta volna őket.

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr412548189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2010.12.30. 15:12:48

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hakaba 2010.12.30. 14:26:45

Talking Headsnek nincs Our house című száma, az a Madness akart lenni gondolom. ;)

lingwing 2010.12.30. 14:43:56

köszi, tényleg, javítottam!

Fejtágító 2010.12.30. 20:04:49

Azt viszont talán még a 16 év alattiak is tudják, hogy az
"All a nigga can do is bust" nem azt jelenti, hogy az „összes nigger...” hanem kb. "minden, amit egy néger tehet..."
a hivatalban nem tudták.

háát, hogy a "bust"-nak van-e "teszi az agyát" jelentése, azt nem tudom.

2011.02.04. 15:40:30

"oly intenzíven figyelve, ahogy a nyelvtanárok csak álmodnak róla"

:D:DD

Nehéz lehet tanárnak lenni... de pisztos szép szakma!


süti beállítások módosítása