A nyelvtanulás babonái

Elég volt abból, hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék. Gyakorló nyelvtanárok vagyunk, azért írjuk ezt a blogot, hogy te megtanulj. Meg ezer apró cikk, amivel egyszerűbb a nyelvtanulás. Kapcsolat: lingwingblogKUKACgmail.com

Nyelv és Tudomány

Nincs megjeleníthető elem

Revizor - a kritikai portál

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akcentusok (1) albán (1) állásinterjú (3) álláskeresés (6) amerikai angol (4) ámítás (2) angol (185) baszk (1) bbc learning english (13) beszéd (1) brazil portugál (1) business english (4) chat (4) cikk (1) cseh (2) cuki (2) cv (2) dalszöveg (3) dán (3) egynyelvű szótár (1) érdekesség (11) érdekes adatok (4) eszperantó (1) észt (1) film (5) filozófia (1) finn (3) foci (1) fordítás (1) fordítógépek (1) francia (15) görög (4) haladó (121) hallásértés (86) hamis barátok (7) hangoskönyv (7) héber (1) helyesírás (9) hibák (2) hírek (15) holland (23) húsvét (1) idioms (2) időhiány (1) igeidők (2) ingyenes (2) ír (2) írás (2) irodalom (7) izlandi (2) japán (4) játék (47) karácsony (3) katalán (1) kezdő (88) kiejtés (17) kifejezések (1) kínai (3) kismamák (1) kis nyelvek (18) költészet (1) könyv (10) középhaladó (130) központozás (2) kvíz (3) lengyel (2) linkek (1) menő (1) mese (2) mikulás (1) mindennapi betevő (10) mindennapi élet (8) minden nyelv (17) motivációs levél (1) német (17) norvég (4) nyaralás (1) nyelviskola (3) nyelvtan (19) nyelvtanár (4) nyelvvizsga (2) olasz (10) olvasásértés (64) online nyelvtanulás (1) orosz (9) orosz nyelv (1) podcast (6) portugál (7) program (5) rajzfilm (4) regiszter (1) reklám (1) részlegesen hamis barátok (2) román (3) shakespeare (3) sorozat (2) spanyol (13) sport (1) svéd (5) számok (1) szerb (1) szleng (2) szókincs (5) szókincsfejlesztés (111) szótanulás (2) szótárak (15) szótárazás (16) tanár nélkül (1) ted (4) tévhitek (34) tippek (40) török (2) történelem (1) ukrán (1) unaloműző (71) usa (1) utazás (5) versek (2) vicces (80) videó (75) zene (16) Címkefelhő

Virágozzék minden akcentus!

2010.10.01. 12:48 - lingwing

Címkék: videó angol vicces kiejtés

Mielőtt bárki aggódni kezdene a kiejtése vagy az akcentusa miatt, nézze meg ezt a videót. Ez a srác (aki, mivel egymaga képes 24 különböző angol akcentust utánozni, egyébként zseniális) bemutatja, hogy milyen változatos az angol nyelv... A legjobbak persze azok, amelyeket ismerünk, körülbelül a közepétől jönnek a kontinentális európaiak, én a francia és a német akcentustól dőltem a röhögéstől.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lingwing.blog.hu/api/trackback/id/tr832333635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meronem 2010.10.01. 17:05:16

Huhh, vadállat, ez meghozta a kedvemet a nyelvtanuláshoz!
A kissrác meg tényleg nyitott szemmel jár a világban, resspect.

the sandwich maker 2010.10.01. 18:46:06

És tényleg... :D A kedvencem a walesi (mert azt imádom, és mert ez az "alians? in Cardiff?!" olyan torchwoodos volt), meg a redneck. Külön plusz pont, hogy ilyen udvarias a srác. Eszem a kis kocka szívét.

mig8 (törölt) 2010.10.02. 07:24:37

Hallottam már pár angol akcentust és igaza van, tényleg szép és változatos.

A franciát azt hiszem, még lehetne fokozni: ennél sokkal rosszabb is lehet. De felvehetné a repertoárába a spanyolt, pontosabban a spanyolokat is.

Egyébként respekt a toleráns hozzáállásának.

csipkelelkű 2010.10.11. 15:33:30

Hát a könnyem csorgott. Texasban voltam ösztöndíjas, elég sok külföldi diákkal találkoztam, az afrikai meg a távol-keleti akcentusok is abszolúte hitelesek :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.23. 13:49:59

Kötelező körökkel kezdek: remek ez a blog. Örülök, hogy megtaláltam és elraktam a kedvenceim közé, hogy visszamenőleg is meglessem a bejegyzéseket.

A mostani témához.
Mivel egy olyan torontói nyelviskolába járok, ahová a marslakókon kívül minden más emberfajta (és űrlényszerű) képviselteti magát, akkora rálátásom van a különféle akcentusokra, hogy ez a videó (bár a srác próbálkozott), csak részben tükrözi számomra a valóságot.
Leginkább az indiai akcentust sikerült elkapni - az valóban ilyen, vagy inkább még "ilyenebb" - egyszerűen nem érted, milyen nyelven beszél hozzád az ember, miközben sejted, hogy a nyelv valahol az angol környékén lépeget. Hasonlóak a kínaiak is, akik bár szeretnének angolul beszélni, de inkább kínaiul beszélnek, meglepő módon angol szavakat vágva elő a torkukból. Aztán a feketék, akármelyik afrikai országból - rémesen törik-zúzzák, gyilkolják és becstelenítik a nyelvet, és időnként kedved lenne megkérdezni őket (bár angol nyelviskolában vagytok), hogy lenne-e kedve végre angol nyelviskolába járni, ahol angolul tanulna... nem ezen a furcsa nyelven, amin beszél?
Az oroszok? Olaszok? Görögök és magyarok? Szlávok? Olyan messziről felismerni őket, hogy felőlem rágózhatnak, lehet rajtuk akkora napszemüveg, amekkorát Stallone Cobrája sem látott, próbálhatnak vagánykodni a kocsikkal meg a telefonokkal - aztán megszólalnak, csak annyit nyögnek a kérdésedre (mennyi az idő?), hogy tíz óra van, és már tudod is, kivel állsz szemben.
Az "echte" angolok? Beszélgetsz vele (walesi származásúval találkoztam), és arra gondolsz, hogy ehhez képest a lenézett amerikai akcentus egy világraszóló teljesítmény, hiszen érthető, használható. Beszélgetsz az angollal és azt veszed észre, hogy elkezdtél kapaszkodni, miközben kényszeredett mosollyal bólogatsz - nem értve a szavait.

Japánok? Fülöp-szigetekiek? Srí lankai menekültek? Haitiról érkezettek? Azzal nincs is baj, tudod, mikor az ember furcsán ejti a szavakat és "rendetlenül" beszéli a nyelvet - a baj ott van, hogy tudják jól: nem helyes a kiejtésük, de nem tesznek ellene, nem tanulnak, nem alakítják a hangképzésüket, nem érdekli őket a dolog. Amikor meg elfordulsz, mert nem tudsz egy szikh harcossal érdemben beszélgetni (általában hadar és ettől csak valami részeges dumának tűnik, amit köp feléd), akkor meg vannak sértődve. Mikor szikh osztálytársamra rászólok, hogy hadar és talán beszéljen lassabban, akkor vált át dedós szintre, amitől még jobban rosszul ejti a szavakat... és ez már szánalom.

A spanyol anyanyelvűeket hagytam a végére. Sose engedd, hogy kimondjon egy angol szót, amelyben "u"-betű van, amit általában "a"-nak, "á"-nak ejtünk!

Egy szónak is száz a vége. Amennyiben azt a szót úgy kell ejteni, ahogy a tanárod mondja, akkor úgy kell ejteni. Nem kell hivatkozni arra, hogy te nem vagy született angol - ettől függetlenül meg kell tanulnod, hogy pontosan hogyan ejtik a szót. Menne ez, ha mindenki akarná. Az akcentusokkal sincsen probléma, természetes, hogy léteznek, de tény, hogy szűkíteni lehetne őket, ha ez a nyelv egyáltalán valóságos és nem lopott nyelv lenne. Mert még az is elegendő, hogy a világ különféle nyelveiből lett összeollózva, hogy nincs egységes nyelvtanja, csak "valakik" által erőltetett szabályokra tud hivatkozni a logikai hivatkozások helyett, de a mai napig nem szabályozzák, nem frissítik és tartják karban. Ez a nyelv csak azért tud még fennmaradni, mert sokan beszélik - miközben láthatjuk (és hallhatjuk), hogy egyre silányabb lesz a beszélők száma és "minősége".

Ajánlom magamat:
agymosott.blog.hu/2010/10/21/a_vilag_egyik_leg_leg_hagyjuk


süti beállítások módosítása